Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

AstraZeneca: Αναπτύσσει φάρμακο απώλειας βάρους

Τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως τα Wegovy και Ozempic της Novo Nordisk και τα Mounjaro και Zepbound της Eli Lilly πρέπει να γίνουν φθηνότερα, ευκολότερα στη λήψη και να μην οδηγούν σε μεγάλη μείωση της μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με μια κινεζική εταιρεία για την ανάπτυξη ενός χαπιού για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Τον Νοέμβριο, η AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας Eccogene, με έδρα τη Σαγκάη, για την ανάπτυξη ενός πειραματικού χαπιού με την ονομασία ECC5004, για τη θεραπεία καρδιομεταβολικών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η Eccogene διεξήγαγε μια αρχική μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν υγιή άτομα και άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η κινεζική εταιρεία και η AstraZeneca σχεδιάζουν ενδιάμεσες δοκιμές φέτος σε άτομα που πάσχουν από την πάθηση ή είναι υπέρβαρα. Με την ανάπτυξη ενός χαπιού που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, η AstraZeneca ελπίζει να καταστήσει ευκολότερη τη χρήση και προσιτή σε πολλούς ανθρώπους εκτός του δυτικού κόσμου.

«Τα φάρμακα της Novo Nordisk και της Eli Lilly κάνουν σπουδαία δουλειά. Το επόμενο βήμα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της απώλειας βάρους ώστε να έχουμε μεγαλύτερη απώλεια λίπους και λιγότερη απώλεια μυών, και να μειωθεί η τιμή του», δήλωσε στην Telegraph ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca.

Ο Σοριό δήλωσε ότι τα τρέχοντα φάρμακα οδηγούν σε μεγαλη απώλεια μυϊκής μάζας και λίπους, και όταν οι άνθρωποι σταματούν να τα παίρνουν, συχνά επανακτούν γρήγορα το βάρος τους. Το ζητούμενο είναι να χάνουν περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό, τόνισε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα, ανακτούν το λίπος, αλλά όχι τόσο τους μυς που έχουν χάσει, εκτός, βέβαια, αν πάνε στο γυμναστήριο», σημείωσε.

Η AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,6 δισ. λιρών με την Eccogene για την ανάπτυξη ενός πειραματικού χαπιού το οποίο θα χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων από τις συνέπειες της παχυσαρκίας, όπως η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις. Όπως και οι ενέσιμες θεραπείες, το χάπι ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων «αγωνιστές GLP-1», το οποία μιμούνται τη δράση μιας ορμόνης που απελευθερώνεται φυσικά από το στομάχι. Τα εν λόγω φάρμακα καταστέλλουν την όρεξη και επιβραδύνουν την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται χορτάτοι γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που προάγει τη γενική υγεία και την προστασία των οργάνων σε αλληλένδετες καρδιαγγειακές, νεφρικές και μεταβολικές παθήσεις», δήλωσε η Σάρον Μπαρ, διευθύντρια του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης βιοφαρμάκων της φαρμακοβιομηχανίας.

Η εταιρεία αναπτύσσει άλλα δύο ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ: Daily Mail, Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement