Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Aditya-L1: Η διαστημική αποστολή της Ινδίας μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο

Η διαστημική αποστολή της Ινδίας Aditya-L1 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μετά από ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών. Πρόκειται για την τελευταία επιτυχία της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Η αποστολή Aditya-L1 εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο και μεταφέρει μια σειρά από όργανα για τη μέτρηση και την παρατήρηση των εξωτερικών στρωμάτων του Ήλιου.

Ο υπουργός επιστήμης και τεχνολογίας της Ινδίας, Τζιτέντρα Σινγχ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το διαστημικό σκάφος έφτασε στην τελική του τροχιά «για να ανακαλύψει τα μυστήρια της σύνδεσης Ήλιου-Γης».

Οι ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν στείλει πολυάριθμους ανιχνευτές στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα Pioneer της NASA τη δεκαετία του 1960. Η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν επίσης εκτοξεύσει τις δικές τους αποστολές ηλιακών παρατηρητηρίων σε γήινη τροχιά.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, χαιρέτισε την αποστολή ως ένα ακόμη ορόσημο στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

«Είναι μια απόδειξη της αδιάκοπης αφοσίωσης των επιστημόνων μας», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Aditya-L1, το οποίο πήρε το όνομά του από μια ινδουιστική θεότητα του ήλιου, έχει διανύσει 1,5 εκατ. χιλιόμετρα– το 1% της απόστασης μεταξύ Γης και Ήλιου. Το ηλιακό παρατηρητήριο βρίσκεται στο σημείο Lagrange, όπου οι βαρυτικές δυνάμεις και των δύο ουράνιων σωμάτων εξουδετερώνονται, επιτρέποντάς του να παραμείνει σε σταθερή τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Το τροχοφόρο όχημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε 48 εκατομμύρια δολάρια, θα μελετήσει τις στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας, ένα περιοδικό φαινόμενο κατά το οποίο απελευθερώνονται τεράστιες εκκενώσεις πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Αυτές οι εκρήξεις είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να φτάσουν στη Γη και να διαταράξουν τη λειτουργία των δορυφόρων.

Η αποστολή έχει επίσης ως στόχο να ρίξει φως στη δυναμική πολλών άλλων ηλιακών φαινομένων με την απεικόνιση και τη μέτρηση σωματιδίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Η Ινδία διαθέτει ένα διαστημικό πρόγραμμα με συγκριτικά χαμηλό προϋπολογισμό, το οποίο όμως έχει αυξηθεί σε μέγεθος και δυναμική από τότε που έστειλε για πρώτη φορά έναν ανιχνευτή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2008. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε ένα μη επανδρωμένο σκάφος κοντά στον σχετικά ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης και η τέταρτη χώρα που προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι.

Η Ινδία έγινε επίσης η πρώτη ασιατική χώρα που έθεσε σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2014 και αναμένεται να εκτοξεύσει τριήμερη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Γη αργότερα φέτος.

Η Ινδία σχεδιάζει επίσης μια κοινή αποστολή με την Ιαπωνία για να στείλει άλλο ένα σκάφος στη Σελήνη έως το 2025 και μια αποστολή στην Αφροδίτη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement