Οι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει, στην εξέλιξή τους και για εκατομμύρια χρόνια, την επεξεργασία τροφίμων, η οποία σήμερα δημιουργεί μύθους και παραπληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με μελέτη, το 97% των πληροφοριών για τα τρόφιμα που κυκλοφορούν σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα είναι λανθασμένες.
Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, η επεξεργασία τροφίμων – με τεχνικές μαγειρέματος, χειρισμού και μεταμόρφωσης – έχει αποφύγει τα παθογόνα και έχει αυξήσει την ποικιλία της ανθρώπινης διατροφής, υποστήριξε η γιατρός στην προϊστορία και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Παλαιοφυσιολογίας και Οικολογίας του Εθνικού Κέντρου για την Ανθρώπινη Έρευνα, Άνα Ματέος.
Η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών έχει επίσης βελτιωθεί χάρη στα διαφορετικά σημεία καμπής στην επεξεργασία των τροφίμων, όπως η εμφάνιση της φωτιάς, χωρίς να ξεχνάμε την εξέλιξη στη συντήρηση των τροφίμων, η οποία βοήθησε τους ανθρώπους «να μην «εξαρτώμαι τόσο πολύ από την εποχικότητα».
Η επεξεργασία ενός τροφίμου είναι «οποιαδήποτε φυσική, μηχανική ή χημική λειτουργία σε ένα τρόφιμο που, κατά κάποιο τρόπο, τροποποιεί ή μετατρέπει αυτές τις αρχικές ιδιότητες που είχαν αρχικά τα τρόφιμα και τα ποτά», υπενθύμισε η υπεύθυνος Διατροφής και Υγείας του Τμήματος Πολιτικής Τροφίμων της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (FIAB), Carlota Martínez.
Μπορεί να ονομαστεί έτσι αυτό που κάνει ο καθένας στο σπίτι όταν μαγειρεύει ή αυτό που κάνει η βιομηχανία σε μεγάλη κλίμακα στα φυτά της, αλλά είναι το επίκεντρο μιας συζήτησης που πλημμυρίζει με θόρυβο πληροφορίες για τη διατροφή και το οποίο έχει αναλυθεί.
Και υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, όπως αυτά των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, οι οποίοι, αφού ανέλυσαν 67.000 βίντεο από το κοινωνικό δίκτυο TikTok και τα συνέκριναν με γενικές διατροφικές οδηγίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο το 2,1% συμμορφώθηκε με την επιστημονική συναίνεση το υπόλοιπο περιεχόμενο «ήταν ακριβές ή διφορούμενο», δήλωσε η Μαρτίνεθ.
Ο όρος «υπερεπεξεργασμένο» αξίζει ειδική μνεία, για τον οποίο «δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός, δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση που να ορίζει αυτή τη λέξη», επέμεινε η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Πολιτικής Τροφίμων και Διατροφής της FIAB, Carolina Muro.
Τόνισε ότι οι εταιρείες «είναι ξεκάθαρες» ότι πρέπει να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω των τροφίμων, και αυτό μπορεί να γίνει «αγγίζοντας λίγο» τη σύνθεση των τροφίμων.
Ανέφερε, σε αυτό το σημείο, το σχέδιο για τη βελτίωση της σύνθεσης των τροφίμων που υπέγραψε η βιομηχανία τροφίμων με τις διοικήσεις και που επηρέασε 13 κατηγορίες πολύ παρούσες στο καλάθι αγορών. Κατά τη γνώμη του, ένα «μεγάλο επίτευγμα του κλάδου».
Με στοιχεία από το 2023, η ισπανική βιομηχανία τροφίμων έχει τιμολογήσει 162.459 εκατομμύρια ευρώ και έχει 28.335 εταιρείες στον κλάδο και 463.900 εργαζόμενους, εκ των οποίων το 38,2% είναι γυναίκες, σχεδόν δέκα μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι ειδικοί συμφώνησαν στην ευθύνη ολόκληρης της αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένου του καταναλωτή, να επιτύχει αυτό που αποκάλεσε «η δίαιτα για την πλανητική υγεία», μια έννοια πολλαπλών προοπτικών που θα δώσει πολλά να συζητηθούν σε ενα πλαίσιο κλιματικής κρίσης όπως η σημερινή.
Πηγή: EFE