Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμβόλιο mRNA για ασθενείς με δερματικό μελάνωμα: Νέα θεραπευτική προσέγγιση – «Όπλο» στη θεραπεία του καρκίνου

Για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, χορηγείται στην Ελλάδα mRNA εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος που φέρνει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλιο συνδυαστικά με την ανοσοθεραπεία, ενισχύει και «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και να περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες υποτροπών.

Eνα δυνατό όπλο κατά του δερματικού μελανώματος, το mRNA εμβόλιο έχει αρχίσει να χορηγείται, δωρεάν, στη χώρα, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για πρόκληση μεταστάσεων.

Τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην παγκόσμια μελέτη που διεξάγεται για το εμβόλιο κατά του μελανώματος, μετά από έρευνες δεκαετιών.

Το εμβόλιο χορηγείται σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, σε ασθενείς με μελάνωμα που έχει εξαιρεθεί χειρουργικά και αντιμετωπίουν σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης μεταστάσεων.

«Σήμερα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, που δοκιμάζεται, πλέον, για την αποτελεσματικότητά της, παγκοσμίως, και μιλάμε για τη χρήση του mRNA εμβολίου, σε ασθενείς με μελάνωμα» αναφέρει η καθηγήτρια Παθολογίας- Ογκολογίας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών, κ. Ελένη Γκόγκα.

Ο κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ομ. Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής τόνισε: «Ο συνδυασμός του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία στα πρώιμα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικός. (…) Οι εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του μελανώματος είναι συνεχείς και συναρπαστικές. Εχει αυξηθεί και η επιβίωση σε πρώιμο μελάνωμα, αφού χειρουργηθεί».

Χάρη στις νέες θεραπείες, όταν η βιοψία του αδένα φρουρού είναι θετική, δεν χρειάζεται, πλέον να εξαιρούνται χειρουργικά όλοι οι γ΄λυρω λεμφαδένες.

«Ο χειρουργικός χειρισμός της πρωτοπαθούς εστίας παραμένει ίδιος. Εν τούτοις, οι θεραπευτικοί χειρισμοί στους επικ. λεμφαδένες όπου μεθίσταται, είναι πολύ πιο περιορισμένοι» ανέφερε ο κ. Ανδρέας Γραββάνης, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Παρά το γενονός ότι η συχνότητα του μελανώματος παρουσιάζει αύξηση παγκοσμίως, ο αριθμός των θανάτων μειώνεται, χάρη στις νέες θεραπείες. Οι προσδοκίες από τη χορήγηση του εμβολίου mRNA κατά του μελανώματος είναι μεγάλες για τη θεραπευτική αντιμετώπισης της ασθένειας.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement