Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι Ιρακινοί θαυμάζουν το αρχαίο Ιράκ στο νέο παιχνίδι “Assassin’s Creed” – Η θρησκεία του δολοφόνου

Οι Ιρακινοί παίκτες γιόρτασαν την Πέμπτη την κυκλοφορία της τελευταίας συνέχειας της περιπέτειας δράσης “Assassin’s Creed”, που διαδραματίζεται στη Βαγδάτη του 9ου αιώνα κατά τη διάρκεια του χαλιφάτου των Αββασιδών.

Στο παιχνίδι, ο κουκουλοφόρος και κρυφός ήρωας πολεμά τον δρόμο του μέσα σε έναν αρχαίο λαβύρινθο από σοκάκια, σουκ και ταράτσες, που αποδίδεται με αγάπη στη λεπτομέρεια με τη βοήθεια, όπως λένε οι δημιουργοί του, ιστορικών πηγών.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο πορτοφολάς που μετατράπηκε σε αρχιδολοφόνο Μπασίμ, μιλάει κλασικά αραβικά στο “Assassin’s Creed Mirage”, τη 13η έκδοση της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς που εκδίδει η Ubisoft με έδρα τη Γαλλία.

«Περιμέναμε ένα παιχνίδι που να δείχνει την αραβική και ισλαμική κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία του Ιράκ και αυτής της περιοχής, η οποία δεν αποτελείται μόνο από πολέμους και τρομοκρατία», δήλωσε ένας άμεσος θαυμαστής, ο Μοχάμεντ Μπασίρ.

Καθισμένος σε ένα διαδικτυακό καφέ της Βαγδάτης, περιτριγυρισμένος από άλλους παίκτες, ο 30χρονος γραφίστας θαύμαζε τις τρισδιάστατες απεικονίσεις του αρχαίου Ιράκ και της Βαγδάτης.

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται και ο Μπασίμ εξολοθρεύει αιματηρά μια μακρά σειρά από εχθρούς, ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το σκηνικό, που λάμπει με τιρκουάζ ψηφιδωτούς θόλους, πωλητές χαλιών και καταπράσινες πόλεις-οάσεις.

«Υπάρχει και ιρακινή μουσική!» αναφώνησε ένας νεαρός στην αίθουσα, που φωτιζόταν αμυδρά από οθόνες και φθορίζοντα μπλε φώτα νέον, όπου άλλοι παίκτες ήταν απορροφημένοι στο ποδόσφαιρο και σε άλλα βιντεοπαιχνίδια.

«Γλυκόπικρο»

Το παιχνίδι είχε ήδη λάβει διθυραμβική κριτική τον περασμένο μήνα από τον Σαουδάραβα Χαλέντ Αλμουτάιρι, ο οποίος επαίνεσε μια εκ των προτέρων έκδοση στο κανάλι του Gamer Snack στο YouTube, το οποίο ακολουθούν πάνω από δύο εκατομμύρια συνδρομητές.

Το παιχνίδι του επέτρεψε να «εντρυφήσει» στο «αραβικό και ισλαμικό περιβάλλον», είπε, εκφράζοντας τη χαρά του όταν άκουσε το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή και την έκφραση “salam alaykum”, ή «Ειρήνη σε σας», στην οθόνη.

Η μόνη του ένσταση ήταν ότι ο αραβικός «συγχρονισμός των χειλιών είναι φτωχός».

Για τον Μπασίρ που ενηλικιώθηκε όταν το Ιράκ συγκλονίστηκε από χρόνια συγκρούσεων και χάους, το να βλέπει μια καλλιτεχνική και όμορφη αναπαράσταση των αρχαίων θαυμάτων της χώρας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.

«Είναι όμορφο να βλέπεις το ένδοξο παρελθόν της Βαγδάτης», δήλωσε ο Μπασίρ, ο οποίος δημοσιεύει επίσης κριτικές βιντεοπαιχνιδιών στο YouTube και στο Instagram.

Επαίνεσε τους σχεδιαστές του παιχνιδιού επειδή «αναδημιούργησαν μια χαμένη πόλη», επειδή, αφού η Βαγδάτη λεηλατήθηκε από τις μογγολικές δυνάμεις το 1258, το χαλιφάτο των Αββασιδών «δεν άφησε κανένα ίχνος».

Ωστόσο, ο Μπασίρ δήλωσε ότι το να βλέπει κανείς τη Βαγδάτη σε όλη την παλιά της δόξα ήταν επίσης «γλυκόπικρο όταν γνωρίζουμε τι έχει βιώσει η πόλη τα τελευταία χρόνια».

«Ενθουσιασμένος να δω το Ιράκ»

Το Ιράκ έχει συγκλονιστεί από επανειλημμένους πολέμους, με πιο πρόσφατη την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, η οποία ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν και προκάλεσε χρόνια θρησκευτικών συγκρούσεων και την άνοδο της τζιχαντιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος.

Όταν το Ιράκ αποτέλεσε το σκηνικό για βιντεοπαιχνίδια, αυτό συνέβαινε συχνότερα σε αυτά της κατηγορίας των τακτικών σκοπευτή πρώτου προσώπου, όπως το “Six Days in Fallujah” που κυκλοφόρησε φέτος.

Αυτό το παιχνίδι, που βασίζεται σε εξαντλητικές αστικές μάχες στην πόλη δυτικά της Βαγδάτης, διαφημίζεται ως αναπαράσταση «αληθινών ιστοριών πεζοναυτών και στρατιωτών και ιρακινών πολιτών κατά τη διάρκεια της σκληρότερης αστικής μάχης από το 1968».

Ο Χάιντερ Τζαφάρ, επικεφαλής της Ιρακινής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Αθλητισμού, δήλωσε ότι το νέο παιχνίδι “Assassin’s Creed” «θα φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους» και θα δώσει στο ξένο κοινό «μια θετική εικόνα για την προέλευση της Βαγδάτης».

Ο Τζαφάρ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του cybercafe Cooldown, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα βοηθήσει επίσης στην προώθηση του τομέα των παιχνιδιών και της βάσης των οπαδών στο Ιράκ.

«Όταν συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι άνθρωποι συνήθως μας ρωτούν: «Έχετε πραγματικά κέντρα βιντεοπαιχνιδιών και διαδικτύου;»», είπε γελώντας.

Ο Μουσταφά Μαχμούντ, ένας άλλος παίκτης, δήλωσε ότι περίμενε με «ανυπομονησία» το παιχνίδι αφού έπαιξε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, που διαδραματίζονται σε διαφορετικές εποχές και μέρη από την αρχαία Αίγυπτο έως την επαναστατική Γαλλία.

«Είδαμε τα προηγούμενα επεισόδια στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο», δήλωσε ο Μαχμούντ, φοιτητής που εργάζεται επίσης ως υποστηρικτής πληροφορικής στο cybercafe. «Ήμασταν ενθουσιασμένοι που θα βλέπαμε το Ιράκ».

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement