Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν από την κλιματική αλλαγή

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τη Νέα Υόρκη στις 29 Σεπτεμβρίου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πόλη καθώς δρόμοι και λεωφόροι πλημμύρισαν, ενώ διακόπηκε η πρόσβαση σε τουλάχιστον έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου LaGuardia.

Τώρα, μια νέα μελέτη για την καταιγίδα που έπληξε τη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τα ποσοστά ωριαίας βροχόπτωσης κατά 10-20%, συγκριτικά με τα δεδομένα του προηγούμενου αιώνα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η πόλη δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν τονίσει ότι τέτοιου είδους ισχυρές βροχοπτώσεις είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μια ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα οι υδρατμοί να συσσωρεύονται μέχρι να «σπάσουν» τα σύννεφα, προκαλώντας δυνατές βροχοπτώσεις.

«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή παίζει διπλό ρόλο, καθώς αφενός εντείνει αυτές τις καταιγίδες και αφετέρου θερμαίνει την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Νταβίντ Φαράντα, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Pierre-Simon Laplace στη Γαλλία.

Ο Τομάσο Αλμπέρτι, ερευνητής στο Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia της Ιταλίας, δήλωσε ότι το ακραίο φαινόμενο που έπληξε τη Νέα Υόρκη ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε ότι ενώ η φυσική μεταβλητότητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταιγίδες, «η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι ο κύριος παράγοντας, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για προσπάθειες μετριασμού της».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει τροφοδοτήσει ακραίες βροχοπτώσεις σε όλες τις ΗΠΑ. Ενώ ένα μεγάλο μέρος των άνυδρων νοτιοδυτικών πολιτειών αντιμετωπίζει παρατεταμένη ξηρασία – που διακόπτεται από περιστασιακές καταστροφικές πλημμύρες – οι βορειοανατολικές ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, είδαν σημαντική αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων. Η ποσότητα των βροχοπτώσεων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 55% από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με μελέτη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με κύρια αιτία την κλιματική αλλαγή.

Ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για την κλιματική κρίση, δήλωσε ότι οι μελέτες ταχείας απόδοσης μπορεί να παραβλέψουν ορισμένους από τους μηχανισμούς που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά συμφώνησε ότι η αυξημένη απειλή πλημμυρών είναι αναμφισβήτητη.

«Η Νέα Υόρκη βιώνει μια πολύ ξεκάθαρη αύξηση αυτών των ακραίων βροχοπτώσεων και αυτό συνδέεται σαφώς με την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας», είπε.

(Ed JONES / AFP)

Τέτοιες πλημμύρες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Το 2021, η Νέα Υόρκη επλήγη από τον τυφώνα Άιντα, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων από πλημμύρες που διέρρευσαν στα υπόγεια διαμερίσματα όπου ζουν πολλοί Νεοϋορκέζοι.

«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι το κλίμα αλλάζει ταχύτερα από ό,τι μπορούν να ανταποκριθούν οι υποδομές μας», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Ρόχιτ Αγκαρβάλα, επίτροπος του τμήματος προστασίας του περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης.

Οι αγωγοί και οι αποχετεύσεις δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα νερά των πλημμυρών, ενώ η ηγεσία της πόλης και της πολιτείας δέχτηκε επικρίσεις ότι ανταποκρίθηκε πολύ αργά στη διαφαινόμενη απειλή από τις βροχοπτώσεις.

«Είναι σαφές ότι οι πόλεις μας και οι γερασμένες υποδομές μας χτίστηκαν για ένα κλίμα που δεν υπάρχει πλέον, ιδίως καθώς μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί και απελευθερώνει περισσότερο νερό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ζαρίλι, πρώην επικεφαλής σύμβουλος κλιματικής πολιτικής της πόλης της Νέας Υόρκης.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των νέων ακραίων φαινομένων και ότι πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος σχεδιασμού για την περίπτωση που η χωρητικότητα των υποδομών αναπόφευκτα ξεπεραστεί, κατέληξε ο Ζαρίλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έτοιμη για τις Βρυξέλλες είναι η Χιώτισσα Αργυρώ Κουτσουράδη, αγρότισσα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με αφορμή την ανάδειξή της ως «Νέος Αγρότης της Χρονιάς...

ΧΙΟΣ

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Χίο. Επισυνάπτεται αναλυτικά το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων:

ΧΙΟΣ

Αναβάλλονται τα εγκαίνια του “Πλεκτού Χωριού” και μεταφέρονται την επόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πάρκο Μίχαλου – Πλατεία Φατούρου Θυμιανών. Ευχόμαστε την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου       «Αγιά Βαρβάρα μίλησε, κι Αϊ Σάββας απεκρίθη:      -Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο,        γιατί Αϊ Νικόλας...

Advertisement