Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί ένα μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος αναζητά χορηγούς για τον ωκεανό του;

Το νησί Νιούε (Niue) ανακοίνωσε ένα πρωτότυπο σχέδιο για την προστασία των τεράστιων και παρθένων χωρικών υδάτων του. Το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού ελπίζει να συγκεντρώσει 18 εκατ. δολάρια πουλώντας μονάδες της ωκεάνιας επικράτειάς της σε χορηγούς, καθώς αγωνίζεται να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Νιούε, Ντάλτον Ταγκελάγκι, την Τρίτη (19/09) στη Νέα Υόρκη, ιδιώτες ή εταιρείες μπορούν να πληρώσουν 148 δολάρια για να προστατεύσουν 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο ωκεανού από απειλές όπως η παράνομη αλιεία και τα πλαστικά απόβλητα, για μια περίοδο 20 ετών. Η κυβέρνηση του νησιού ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερα από 18 εκατ. δολάρια από την πώληση 127.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιπροσωπεύουν το 40% των υδάτων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νιούε, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε 1.700 κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον κόσμο με έκταση 260 τετρ. χλμ.

Ο Ταγκελάγκι δήλωσε ότι ο λαός του είχε πάντα στενή σχέση με τη θάλασσα.

«Το Νιούε είναι απλώς ένα νησί στη μέση του μεγάλου γαλάζιου ωκεανού», δήλωσε στο Associated Press. «Περιβαλλόμαστε από τον ωκεανό και ζούμε από τον ωκεανό», τόνισε.

«Λόγω της παράνομης αλιείας και όλων των άλλων δραστηριοτήτων αυτή τη στιγμή, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να πρωτοστατήσουμε, για να διδάξουμε στους άλλους ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ωκεανό», δήλωσε ο Ταγκελάγκι.

Η ανεξέλεγκτη αλιεία μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ψαριών, τα οποία στη συνέχεια δεν μπορούν να αναπληρωθούν, ενώ ταυτόχρονα η πλαστική ρύπανση απειλεί τη θαλάσσια άγρια ζωή. Η κλιματική κρίση επίσης έχει μεγάλο αντίκτυπο στους ωκεανούς, καθώς μεταβάλλει τα υποβρύχια οικοσυστήματα. Το νησί απειλείται και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις έντονες τροπικές καταιγίδες.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα τα διαχειρίζεται το Niue and Ocean Wide (NOW) Trust, ένα φιλανθρωπικό καταπίστευμα της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο ιδρύθηκε από την πρώτη στη χώρα σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της κυβέρνησης του Νιούε και της Tofia Niue, μιας τοπικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement