Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορεί η τακτική χρήση του διαδικτύου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας;

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια και τακτική χρήση του διαδικτύου μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη για τους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση του διαδικτύου στην τρίτη ηλικία συσχετίζεται με την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του NYU δήλωσαν ότι «απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ενήλικες ηλικίας 50 έως 65 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια για λίγο περισσότερο από 17 χρόνια και χρησιμοποίησαν τη μελέτη «Health and Retirement Study» του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για 20.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς ενήλικες. Κάθε δύο χρόνια, από το 2002 έως το 2018, οι συντονιστές της μελέτης εξέταζαν τους συμμετέχοντες και τους ρωτούσαν αν έκαναν τακτική χρήση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου ενώ το 21% ανέφεραν σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες χρήσης του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη μελέτη. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είτε απεβίωσαν είτε εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση του διαδικτύου μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο άνοιας σε σχέση με τη μη τακτική χρήση. Μεταξύ των ενεργών χρηστών, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν 1,54%, ενώ για τους μη χρήστες, ήταν 10,45%. Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και της εμφάνισης άνοιας. Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται για εκείνους που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.

«Οι ηλικιωμένοι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου μπορεί να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες, και οι μεγαλύτερες περίοδοι τακτικής χρήσης του διαδικτύου στην προχωρημένη ενήλικη ζωή μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης μεταγενέστερης άνοιας», δήλωσε στο Medscape Medical News ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Gawon Cho.

«Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολική καθημερινή χρήση του διαδικτύου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους», τόνισε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια μοναδική προσφορά ξεκίνησε από την Yamaha, τόσο στα sport scooters XMAX 125 και XMAX 300 όσο και στην Adventure μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού Tenere...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

Advertisement