Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες δημιούργησαν μια φορετή συσκευή που παρακολουθεί το στρες και μετρά τα επίπεδα των ορμονών

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή φορετή συσκευή που παρακολουθεί το στρες μετρώντας τα επίπεδα των ορμονών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Η συσκευή U-RHYTHM θα μπορούσε να εντοπίσει τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ασθενειών που προκαλούνται από μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών του στρες. Η ομάδα ανέπτυξε και ένα νέο σύστημα με στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας των ασθενειών που σχετίζονται με τις ορμόνες του στρες.

Η σχετική μελέτη των ερευνητών υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των επιπέδων των επινεφριδιακών στεροειδών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Η προσέγγιση αυτή αποδίδει λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις ορμονικές μεταβολές σκατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Η διαταραχή των ρυθμών των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, συνδέεται με την κατάθλιψη, τις καρδιακές παθήσεις, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, ακόμη και με κρίσιμες ασθένειες.

(University of Bristol/Designworks Windsor/David Hills)

Στο παρελθόν, οι γιατροί μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πλήρες ορμονικό προφίλ μόνο με τη λήψη πολλαπλών δειγμάτων αίματος κατά την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ερευνητική μονάδα – μια διαδικασία που είναι άβολη, αγχωτική και χρονοβόρα.

Η συσκευή U-RHYTHM, αποτέλεσμα συνεργασίας των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Μπέρμιγχαμ και του Μπέργκεν στη Νορβηγία, σχεδιάστηκε από την Designworks Windsor. Λαμβάνει δείγματα ορμονών ανώδυνα και αυτόματα κάθε 20 λεπτά, χωρίς την ανάγκη λήψης δειγμάτων αίματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια του ύπνου, της εργασίας και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων για έως και 72 ώρες τη φορά.

Η συνοδευτική μελέτη κατέδειξε την αποτελεσματικότητα της συσκευής αναλύοντας δείγματα από 214 υγιείς εθελοντές σε διάστημα 24 ωρών. Η ομάδα μπόρεσε να καθορίσει το προφίλ των επινεφριδιακών ορμονών υγιών ατόμων στην καθημερινή τους ζωή χρησιμοποιώντας δεδομένα που έλαβαν κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε αποτελούν ένα εντελώς νέο εύρος αναφοράς, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών των ορμονών του στρες», αναφέρει σε δελτίο τύπου ο δρ Τόμας Άπτον, κλινικός ερευνητής στην αυτοματοποιημένη δειγματοληψία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επικεφαλής ενδοκρινολόγος της μελέτης.

Μαθηματικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ χρησιμοποίησαν τα δεδομένα αυτά για να αναπτύξουν έναν νέο τύπο «δυναμικών δεικτών», οι οποίοι προσδιορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ένα υγιές ορμονικό προφίλ, λαμβάνοντας υπόψη ατομικά χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement