Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Νέοι κανόνες για το περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη

Η Κίνα έθεσε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα τους νεότερους κανονισμούς της σχετικά με το περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, μια εκδοχή αυστηρότερων κανόνων που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη χώρα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, διατηρώντας παράλληλα αυστηρή λογοκρισία στο διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η ταχεία πρόοδος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις δυνατότητες παραπληροφόρησης και κατάχρησης της τεχνολογίας, με εικόνες deepfake που δείχνουν ανθρώπους να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν σπεύσει να αναπτύξουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο απαγορεύεται στη χώρα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι 24 νέοι κανόνες φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί από τα αυστηρά σχέδια κανονισμών που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να ενθαρρύνει τους εγχώριους εισερχόμενους στον κλάδο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Κανονισμοί του Πεκίνου για το ευρύ κοινό

Η γενετική Al πρέπει να «τηρεί τις βασικές αξίες του σοσιαλισμού» και να απέχει από την απειλή της εθνικής ασφάλειας και την προώθηση της τρομοκρατίας, της βίας ή του «εθνοτικού μίσους», σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να επισημαίνουν το περιεχόμενο που παράγεται από την Αl και να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή διακρίσεων λόγω φύλου, ηλικίας και φυλής κατά το σχεδιασμό των αλγορίθμων. Το λογισμικό τους δεν πρέπει να δημιουργεί περιεχόμενο που περιέχει «ψευδείς και επιβλαβείς πληροφορίες».

Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να εκπαιδεύονται σε νόμιμα αποκτημένες πηγές δεδομένων που δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, και τα άτομα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους πριν χρησιμοποιηθούν οι προσωπικές τους πληροφορίες για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εταιρείες που σχεδιάζουν δημόσια διαθέσιμο λογισμικό γεννητικής Al πρέπει να «λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τους ανήλικους χρήστες από την υπερβολική εξάρτηση ή τον εθισμό στις υπηρεσίες γεννητικής Al», σύμφωνα με τους κανόνες που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από την υπηρεσία παρακολούθησης του κυβερνοχώρου του Πεκίνου.

Πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμούς για το κοινό, ώστε να μπορεί να αναφέρει ακατάλληλο περιεχόμενο και να διαγράφουν αμέσως κάθε παράνομο περιεχόμενο. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να διεξάγουν αξιολογήσεις ασφαλείας και να υποβάλλουν αρχεία σχετικά με τους αλγορίθμους τους στις αρχές, εάν το λογισμικό.

τους κρίνεται ότι έχει αντίκτυπο στην «κοινή γνώμη», λένε οι κανόνες, ένα βήμα πίσω από μια πρόβλεψη σε προηγούμενα σχέδια κανόνων που απαιτούσαν αξιολογήσεις ασφαλείας για όλα τα προγράμματα που απευθύνονται στο κοινό.

Οι κανόνες είναι τεχνικά «προσωρινά μέτρα» που υπόκεινται στους όρους της προϋπάρχουσας κινεζικής νομοθεσίας.

Είναι οι τελευταίοι σε μια σειρά κανονισμών που στοχεύουν σε διάφορες πτυχές της τεχνολογίας Αl, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για την τεχνολογία βαθιάς μάθησης που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα φέτος.

«Από την αρχή και κάπως διαφορετικά από την ΕΕ, η Κίνα έχει υιοθετήσει μια πιο κάθετη προσέγγιση για τη δημιουργία σχετικής νομοθεσίας, εστιάζοντας περισσότερο σε συγκεκριμένα ζητήματα», δήλωσαν οι εταίροι της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Taylor Wessing.

Ενώ ένα προηγούμενο προσχέδιο των κανόνων πρότεινε πρόστιμο έως 100.000 γουάν (12.612 ευρώ) για τις παραβιάσεις, η τελευταία έκδοση λέει ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες θα εκδίδεται με προειδοποίηση ή θα αντιμετωπίζει αναστολή, λαμβάνοντας αυστηρότερη τιμωρία μόνο αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τους πραγματικούς νόμους.

«Η κινεζική νομοθεσία βρίσκεται μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ΕΕ να υιοθετεί την πιο αυστηρή προσέγγιση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετούν την πιο επιεική», δήλωσε στο AFP η Άντζελα Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τζέρεμι Ντάουμ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale, σημείωσε ότι ενώ ένα προηγούμενο σχέδιο των κανόνων είχε εν μέρει ως στόχο τη διατήρηση του αυστηρού ελέγχου της λογοκρισίας επί του διαδικτυακού περιεχομένου, αρκετοί περιορισμοί στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη που είχαν εμφανιστεί σε προηγούμενο σχέδιο κανονισμού είχαν αμβλυνθεί.

«Πολλοί από τους αυστηρότερους ελέγχους υποχωρούν τώρα σημαντικά σε έναν άλλο παράγοντα: την προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας στη βιομηχανία Αl», έγραψε ο Ντάουμ στο ιστολόγιο China Law Translate.

Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων έχει περιοριστεί δραματικά, ώστε να εφαρμόζεται μόνο σε προγράμματα δημιουργικής Αl που είναι διαθέσιμα στο κοινό, αποκλείοντας τις χρήσεις έρευνας και ανάπτυξης.

«Η μετατόπιση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το Πεκίνο προσυπογράφει την ιδέα μιας κούρσας τεχνητής νοημοσύνης στην οποία πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικό», δήλωσε ο Ντάουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Advertisement