Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καναδάς: Επιστήμονες παρήγαγαν αγελάδες φιλικές στο κλίμα που αποβάλλουν λιγότερο μεθάνιο

Όταν τα μοσχαράκια του Καναδού γαλακτοπαραγωγού Ben Loewith γεννηθούν την επόμενη άνοιξη, θα είναι από τα πρώτα στον κόσμο που θα εκτρέφονται με συγκεκριμένο περιβαλλοντικό στόχο: να αποβάλλουν λιγότερο μεθάνιο μέσω του πεπτικού συστήματος. Ο Loewith, ένας αγρότης τρίτης γενιάς στο Lynden του Οντάριο, τον Ιούνιο άρχισε να γονιμοποιεί τεχνητά 107 αγελάδες με το -πρώτο διαθέσιμο στην αγορά- σπέρμα ταύρου που φέρει γονίδιο μειωμένης εκπομπής μεθανίου. «Η επιλεκτική αναπαραγωγή για χαμηλότερες εκπομπές, εφόσον δεν θυσιάζουμε άλλα χαρακτηριστικά, φαίνεται σαν μια εύκολη νίκη», δήλωσε ο Loewith.

Η άφιξη εμπορικά διαθέσιμης γενετικής για την παραγωγή βοοειδών που εκπέμπουν λιγότερο μεθάνιο, προϊόν συνεργασίας της εταιρείας γενετικής Semex και του καναδικού πρακτορείου καταγραφής γάλακτος Lactanet, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Το ρέψιμο είναι η κορυφαία πηγή εκπομπών μεθανίου από τα βοοειδή. Στην ουσία το μεθάνιο παράγεται από μικρόβια στο έντερο της αγελάδας καθώς αφομοιώνει τις ίνες, όχι από το ίδιο το ζώο.

Η Semex, η εταιρεία που πούλησε το σπέρμα Loewith, είπε ότι η υιοθέτηση του χαρακτηριστικού θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής του Καναδά κατά 1,5% ετησίως και έως και 20%-30% έως το 2050.

Η εταιρεία αυτή την άνοιξη ξεκίνησε την εμπορία σπέρματος με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε 80 χώρες. Οι πρώτες πωλήσεις περιλαμβάνουν ένα αγρόκτημα στη Βρετανία και γαλακτοκομεία στις ΗΠΑ και τη Σλοβακία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Drew Sloan.

Ενώ οι αγρότες παλιότερα προσπάθησαν να ταΐσουν πρόσθετα στα βοοειδή για να μειώσουν την παραγωγή μεθανίου, τα αποτελέσματά τους εξαφανίζονταν μόλις τα βοοειδή σταματήσουν να τα τρώνε. Παρόλο που το τμήμα γεωργίας του Καναδά ανέφερε ότι δεν έχει αξιολογήσει ακόμη το σύστημα μέτρησης μεθανίου στο οποίο βασίζεται το προϊόν, η μείωση των εκπομπών από τα ζώα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι της γαλακτοβιομηχανίας παραμένουν καχύποπτοι για την αναπαραγωγή βοοειδών με χαμηλή εκπομπή μεθανίου, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης.

Η καναδική κυβέρνηση δεν προσφέρει επί του παρόντος κίνητρα για εκτροφή βοοειδών με μειωμένη αποβολή μεθανίου, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι η Οτάβα εργάζεται για την εισαγωγή αντισταθμιστικών ενισχύσεων για τη μείωση του μεθανίου μέσω καλύτερης διαχείρισης της κοπριάς.

Ορισμένες χώρες και εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν τους αγρότες να μετακινηθούν σε βοοειδή με χαμηλότερες εκπομπές, ενώ η Νέα Ζηλανδία θα αρχίσει να φορολογεί τους αγρότες για μεθάνιο από βοοειδή το 2025.

Πηγή: Reuters / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement