Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι δασικές πυρκαγιές και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία μας

Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανή κύματα καύσωνα σε όλον τον κόσμο, με τον δείκτη να ξεπερνά και τους 45 °C, οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι μόνο ένας εφιάλτης αλλά και μια πραγματικότητα, καθώς καθημερινά όλο και περισσότερες ξεσπούν αφήνοντας στο πέρασμά τους καμένα δάση, σπίτια, άγρια ζώα και ανθρώπους.

Μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία διαπιστώνουν ότι συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας, επιπλοκές COVID-19, θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης στα παιδιά και χειρότερη γενική υγεία, καθώς ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είτε βρίσκονται κοντά σε κάποια πυρκαγιά, είτε όχι.

Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην υγεία

Όπως επισημαίνουν οι έρευνες, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία μπορεί να είναι:

  • Άμεσες συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων τραυματισμών, ακόμη και του θανάτου, που προκύπτουν από τα εγκαύματα και την εισπνοή καπνού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.
  • Έμμεσες μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ψυχικού στρες που προκύπτει από τις οικονομικές απώλειες, τα θύματα και τις αναγκαστικές εκκενώσεις.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην υγεία, σωματική και ψυχική 2
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να αυξήσει την ευαισθησία σε αναπνευστικές λοιμώξεις και να προκαλέσει βλάβες σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, οδηγώντας μέχρι και σε κυτταρικό θάνατο.

Ο καπνός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο. Τον Ιούνιο μάλιστα, Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εξέδωσε οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οξέα συμπτώματα και ενδείξεις της έκθεσης στον καπνό.

Επίσης μελέτη του 2022, που δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment, διαπιστώνει ότι οι πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019 και το 2020 συνδέθηκαν με αύξηση 6% των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για αναπνευστικές παθήσεις και 10% αύξηση για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ασθένειες, νοσηλεία και παιδιά

Αρκετές μελέτες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε πυρκαγιές και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ποσοστών γρίπης, άσθματος στα παιδιά και διαφόρων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη από το Ισραήλ διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας δύο χρόνια μετά την έκθεση σε πυρκαγιά, σε σύγκριση με το έτος πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Επιπλέον, τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας, όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες αλλά και το χαμηλότερο εισόδημα είχαν υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών σε σχέση με τα άτομα χωρίς υποκείμενες παθήσεις υγείας και με υψηλότερο εισόδημα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην υγεία, σωματική και ψυχική 3
(ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση σε πυρκαγιές συνδέεται με μικρότερο ύψος στα παιδιά, ιδίως όταν οι μητέρες εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στην αναπνευστική υγεία των εγκύων.

Και οι 21 μελέτες που αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε πυρκαγιές και της ψυχικής υγείας διαπίστωσαν αρνητικές επιπτώσεις στους ενήλικες. Οι εν λόγω συσχετίσεις περιλαμβάνουν προβλήματα θυμού, κατάθλιψη και βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή

Οι δασικές πυρκαγιές συγκαταλέγονται στους δείκτες κλιματικής αλλαγής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, οι οποίοι δείχνουν τα αίτια και τις επιπτώσεις της. Οι πυρκαγιές συμβαίνουν φυσικά και παίζουν ρόλο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων στα δάση και τα λιβάδια, αλλά οι πολλές πυρκαγιές μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της φύσης.

Η εποχή των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα όλο και μεγαλύτερα ξηρά καλοκαίρια, η ζεστή άνοιξη αλλά και το ξηρό έδαφος και η βλάστηση.

Πηγή: The Journalist’s Resource

Μετάφραση/Επιμέλεια: Δανάη Καλογερή

Διαβάστε επίσης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement