Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τελικά μπορούμε να ακούσουμε τη σιωπή;

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη σιωπή με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ήχο. Χρησιμοποιώντας ακουστικές ψευδαισθήσεις, φιλόσοφοι και ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, απέδειξαν πώς η σιωπή διαστρεβλώνει την αντίληψη του χρόνου, όπως κάνουν και οι ήχοι.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια σειρά από ακουστικές ψευδαισθήσεις , ηχητικά τρικ, δηλαδή, που ξεγελούν τον εγκέφαλο των ακροατών κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι δύο διακριτοί ήχοι διαρκούν λιγότερο από έναν ενιαίο ήχο, παρόλο που στην πραγματικότητα ο συνολικός χρόνος είναι ο ίδιος. Αντικαθιστώντας τους ήχους με σιωπή, η ομάδα διαπίστωσε ότι η ψευδαίσθηση εξακολουθούσε να λειτουργεί.

«Η σιωπή, όποια κι αν είναι, δεν είναι ήχος – είναι η απουσία ήχου», εξήγησε ο Rui Zhe Goh, μεταπτυχιακός φοιτητής φιλοσοφίας και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Παραδόξως, αυτό που υποδηλώνει η έρευνά μας είναι ότι το τίποτα είναι επίσης κάτι που μπορούμε να ακούσουμε».

(PNAS)

Σε κάποια από τα συνολικά επτά πειράματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θορύβους από όπως πολυσύχναστα εστιατόρια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ σε άλλα διαφοροποίησαν τον τόνο.

«Τα είδη των ψευδαισθήσεων και των φαινομένων που μοιάζουν να είναι μοναδικά στην ακουστική επεξεργασία ενός ήχου, τα έχουμε και στην περίπτωση της σιωπής, γεγονός που υποδηλώνει ότι όντως ακούμε την απουσία του ήχου», εξήγησε ο Ίαν Φίλιπς, φιλόσοφος και ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.

Πολλές μελέτες δείχνουν πλέον ότι η σιωπή μπορεί να είναι σημαντική για την αντίληψη των ήχων – όπως ο τρόπος που κάνουμε παύση όταν μιλάμε – αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η ίδια η σιωπή μπορεί να αποτελεί ερέθισμα που ακούει ο εγκέφαλος.

Στη συνέχεια, η ομάδα θα εξετάσει το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σιωπή όταν είναι εντελώς αποσυνδεδεμένη από τον ήχο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement