Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πολλοί περισσότεροι απ’ ό,τι πιστεύαμε οι εξωπλανήτες με νερό σε υγρή μορφή σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρχονται να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες να εντοπίσουμε εξωπλανήτες παρόμοιους με τη Γη, δηλαδή με νερό σε υγρή μορφή, και κατά συνέπεια με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μορφές ζωής, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Γεωχημείας Goldschmidt στη Λυών (Γαλλία) και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications πολλά ουράνια σώματα μπορούν να διαθέτουν τις κατάλληλες γεωλογικές συνθήκες ώστε να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, παρότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Lujendra Ojha του Πανεπιστημίου Rutgers (ΗΠΑ), το νερό μπορεί να βρίσκεται σε περιοχές ενός πλανήτη που μέχρι τώρα δεν τις λαμβάναμε ιδιαίτερα υπόψη για αυτό το σκοπό. Ακόμη και αν η επιφάνεια ενός πλανήτη είναι παγωμένη, υπάρχουν τρόποι ώστε να παράγεται αρκετή θερμότητα που να υγροποιεί το νερό υπογείως.

Στη Γη έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια ατμόσφαιρα με την κατάλληλη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που διατηρούν σταθερό το υγρό νερό στην επιφάνεια. Όμως, αν η Γη έχανε αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα έπεφτε στους -18 βαθμούς Κελσίου και το νερό της επιφάνειας θα πάγωνε τελείως. Πριν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αυτό πράγματι συνέβη στον πλανήτη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το νερό στερεοποιήθηκε παντού. Για παράδειγμα, η θερμότητα από τη ραδιενέργεια στα βάθη της Γης μπορεί να θερμαίνει αρκετά το νερό ώστε να το διατηρεί υγρό.

Ο δρ. Ojha θυμίζει ότι ακόμη και σήμερα, σε παγωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική, υπάρχουν μεγάλες υπόγειες λίμνες νερού σε υγρή μορφή εξαιτίας της θερμότητας που εκλύεται από τη ραδιενέργεια. Αλλά και σε άλλα ουράνια σώματα, όπως οι δορυφόροι Ευρώπη και Εγκέλαδος στο ηλιακό μας σύστημα, διαθέτουν τεράστιους ωκεανούς υγρού νερού υπογείως, παρότι οι επιφάνειές τους είναι εντελώς παγωμένες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης σημειώνει ότι όταν δεν λαμβάναμε υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης υπόγειων υδάτων, εκτιμούσαμε ότι περίπου 1 βραχώδης πλανήτης ανά 100 άστρα θα μπορούσε να διαθέτει υγρό νερό. Με το νέο αυτό μοντέλο, αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, η αναλογία μπορεί να πλησιάσει στον 1 πλανήτη ανά άστρο, δηλαδή αυξάνουμε 100 φορές την πιθανότητα να βρούμε πλανήτες με νερό. «Αν σκεφτούμε ότι μόνο στο Γαλαξία μας υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια άστρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό να έχουν δημιουργηθεί και αλλού στο σύμπαν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής» καταλήγει ο Lujendra Ojha.

Πηγή: Europa Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο κιτ αμαξώματος Styling Specification της κορυφαίας έκδοσης του πολυτελούς SUV, τον έγχρωμο τόνο δίνουν λωρίδες που μοιάζουν με λέιζερ κάτω από τον εμπρός...

Advertisement