Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η υποχώρηση των παγετώνων αποκαλύπτει νέες πηγές έκλυσης μεθανίου στην ατμόσφαιρα

Με την υπερθέρμανση της Αρκτικής, η υποχώρηση των παγετώνων αποκαλύπτει υπόγειες πηγές υδάτων που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική απειλή για το περιβάλλον, αν με αυτόν τον τρόπο βρει δίοδο και το μεθάνιο που κρύβεται στα έγκατα της Γης να βγει στην επιφάνεια, καθώς είναι γνωστό ότι αυτό το αέριο θεωρείται από τους βασικότερους συντελεστές του φαινομένου του θερμοκηπίου στον πλανήτη μας.

Σε πρόσφατη μελέτη που υπογράφουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του Σβάλμπαρντ (Νορβηγία), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τεράστια αποθέματα μεθανίου βρίσκονται σε επαφή και εισχωρούν σε ρεύματα υπόγειων υδάτων που αποκαλύπτονται από την τήξη των παγετώνων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience, επισημαίνει ότι καθώς υποχωρούν οι αρκτικοί παγετώνες και αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες πηγές υπόγειων υδάτων είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά οι εκλύσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα, οι οποίες θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω την υπερθέρμανση του γαλάζιου πλανήτη. Και αυτό γιατί μεγάλα αποθέματα μεθανίου κυκλοφορούν σε φυσικούς υπόγειους αγωγούς, σε γειτνίαση με υπόγεια ρεύματα νερού και το βραχώδες υπέδαφος, διεισδύοντας σε αυτά. Καθώς οι παγετώνες λιώνουν και υποχωρούν, αυτό το δίκτυο υπόγειων ρευμάτων βρίσκει διέξοδο προς την επιφάνεια, απελευθερώνοντας παράλληλα και μεθάνιο.

«Αυτά τα υπόγεια ρεύματα είναι μια σημαντική πηγή έκλυσης όλο και περισσότερο μεθανίου, τα οποία μέχρι τώρα δεν περιλαμβανόταν στις εκτιμήσεις μας για τα παγκόσμια επίπεδα απελευθέρωσης μεθανίου στην ατμόσφαιρα, οι οποίες λάμβαναν υπόψη κυρίως τις εκλύσεις αυτού του αερίου από το πέρμαφροστ, το μόνιμα παγωμένο έδαφος», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Γκαμπριέλ Κλέμπερ, του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η επιστημονική ομάδα πέρασε τρία χρόνια μελετώντας πάνω από εκατό τέτοια ρεύματα στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Αρκτικής. Υπολόγισε ότι οι εκλύσεις μεθανίου μέσα από τις πηγές υπόγειων υδάτων μπορεί και να ξεπερνούν τους δύο χιλιάδες τόνους κατά τη διάρκεια ενός έτους, δηλαδή το 10% των εκπομπών μεθανίου από τη πετρελαιοβιομηχανία της Νορβηγίας.

«Η ποσότητα μεθανίου που εκλύεται αυτή τη στιγμή από τις πηγές υδάτων που μελετήσαμε μπορεί να είναι απλά ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού όγκου του αερίου που περιμένει να απελευθερωθεί. Κατά συνέπεια, επείγει να μελετήσουμε διεξοδικά τον κίνδυνο μιας αιφνίδιας αύξησης της απελευθέρωσης μεθανίου, γιατί οι παγετώνες συνεχώς υποχωρούν», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: Europa Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement