Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η μέση ηλικία διάγνωσης της δυσφορίας φύλου μειώθηκε σημαντικά

Η μέση ηλικία διάγνωσης της δυσφορίας φύλου έχει μειωθεί από τα 31 στα 26 έτη τα τελευταία χρόνια και είναι μικρότερη για τα άτομα που γεννιούνται κορίτσια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό General Psychiatry.

Η δυσφορία φύλου ή διαταραχή ταυτότητας φύλου ορίζεται ως το αίσθημα της ανησυχίας που βιώνει ένα άτομο ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στο φύλο με το οποίο γεννήθηκε και στο φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται.

Oι ερευνητές βασίστηκαν στα ιατρικά αρχεία 43 εκατομμυρίων ασθενών περίπου, ηλικίας 4 – 65 ετών, από οργανισμούς φροντίδας υγείας στις Η.Π.Α. μεταξύ 2017 και 2021. Περίπου οι 66.000 εξ αυτών (δηλαδή το 0.16% του πληθυσμού) αναγνωρίστηκαν με δυσφορία φύλου, υποδηλώνοντας ότι ο εκτιμώμενος επιπολασμός της διαταραχής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η μέση ηλικία διάγνωσης της δυσφορίας φύλου μειώθηκε από τα 31 έτη το 2017 στα 26 έτη το 2021.

Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 27 έτη για τα άτομα που γεννήθηκαν θηλυκά και τα 30 έτη για τα άτομα που γεννήθηκαν αρσενικά.

Η εκτιμώμενη συχνότητα της διαταραχής στα άτομα που γεννήθηκαν θηλυκά αυξήθηκε απότομα στην ηλικία των 11 ετών, κορυφώθηκε σε ηλικίες 17-19 ετών και μετά μειώθηκε κάτω από την αντίστοιχη των ατόμων που γεννήθηκαν αρσενικά μέχρι την ηλικία των 22.

Για τα άτομα που γεννήθηκαν αρσενικά, η εκτιμώμενη συχνότητα της δυσφορίας άρχισε να αυξάνεται στην ηλικία των 13 ετών, κορυφώθηκε στα 23 έτη και στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αύξηση του αριθμού των ασθενών με δυσφορία φύλου μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων κλινικών φύλου και κοινωνική αποδοχή των μειονοτήτων που σχετίζονται με την ταυτότητα του φύλου.

Διαβάστε εδώ το άρθρο: https://gpsych.bmj.com/content/36/3/e100972

ΠΗΓΗ: The Independent

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε χρωματισμό Frozen Pure Grey ήταν το 6.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA). Χρειάστηκαν μόλις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H ΠΛΕΙΑΔΕΣ MOTORS A.E., επίσημη αντιπροσωπεία της Subaru στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπτώσεις έως 5.000 ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση) για όλα...

Advertisement