Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βραχογραφίες σε γαλλικό σπήλαιο που χρονολογούνται πριν από 57.000 χρόνια αποδίδονται στους Νεάντερταλ

Σημάδια δαχτύλων στον τοίχο μιας σπηλιάς στη Γαλλία που χρονολογούνται πριν από 57.000 χρόνια ίσως να αποτελούν τις παλαιότερες βραχογραφίες που έχουν βρεθεί και αποδίδονται στους Νεάντερταλ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του σπηλαίου La Roche-Cotard στην Κοιλάδα του Λίγηρα (Γαλλία), η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Plos One” από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Tours, Jean-Claude Marquet, και τους συνεργάτες του.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για εξελιγμένα πολιτισμικά στοιχεία των Νεάντερταλ, όμως γνωρίζουμε σχετικά λίγα πράγματα για τις συμβολικές ή καλλιτεχνικές τους εκφράσεις. Κάποιες λίγες συμβολικές παραστάσεις μόνο αποδίδονται στους Νεάντερταλ, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές είναι και αντικείμενο διχογνωμιών.

Εντούτοις, στη συγκεκριμένη έρευνα η ομάδα του καθηγητή Marquet ισχυρίζεται ότι τα σημάδια που εντόπισε στον τοίχο του σπηλαίου La Roche-Cotard είναι σημάδια δακτύλων που έγιναν σκόπιμα και οργανωμένα από ανθρώπινα χέρια. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τα σημάδια στο βράχο με φωτογραμμετρία, φτιάχνοντας τρισδιάστατα μοντέλα των αποτυπωμάτων, τα οποία τα συνέκριναν με ήδη γνωστά σημάδια που είχαν αφήσει οι πρόγονοί μας της παλαιολιθικής εποχής, εξετάζοντας επίσης τη μορφή και τη διάταξή τους.

Οι ερευνητές παράλληλα προχώρησαν σε χρονολόγηση μέσω θερμοφωταύγειας των ιζημάτων που έφραξαν την είσοδο τη σπηλιάς και διαπίστωσαν ότι αυτή έκλεισε πριν από 57.000 χρόνια, πολύ πριν εμφανιστεί ο Χόμο Σάπιενς στην περιοχή. Αυτό το γεγονός, μαζί με τα λίθινα εργαλεία της Μουστιαίας Περιόδου που βρέθηκαν στο σπήλαιο και τα οποία είναι επιστημονικά συνδεδεμένα με τους Νεάντερταλ, αποτελούν αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι υπό μελέτη βραχογραφίες ήταν πράγματι έργο του Χόμο Νεαντερτάλις.

Καθώς επρόκειτο για σύμβολα που δεν απεικονίζουν κάτι συγκεκριμένο, είναι άγνωστη η πρόθεση για την οποία κατασκευάστηκαν. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις πολυάριθμες αποδείξεις που ήδη διαθέτουμε ότι οι Νεάντερταλ επιδίδονταν σε πράξεις και ενέργειες εξίσου σύνθετες όπως και οι Σάπιενς, αλλά για πρώτη φορά πάμε τόσο πίσω στο παρελθόν για δραστηριότητες αυτού του είδους!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement