Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η παχυσαρκία αλλάζει τον εγκέφαλο, λένε οι ειδικοί

Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει την αίσθηση της πληρότητας και να ικανοποιείται μετά την κατανάλωση λιπαρών και σακχάρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και όταν οι άνθρωποι που θεωρούνται ιατρικά παχύσαρκοι χάσουν σημαντικό βάρος – πιθανώς εξηγώντας γιατί πολλοί άνθρωποι συχνά ξαναπαίρνουν τα κιλά που χάνουν.

«Δεν υπήρχε κανένα σημάδι αντιστρεψιμότητας διότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με παχυσαρκία συνέχισαν να μην έχουν τις χημικές αντιδράσεις που τους έλεγε το σώμα: «Εντάξει, έφαγες αρκετά», δήλωσε η Δρ Κάρολαιν Αποβιάν, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και υποδιευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους και Ευεξίας στο Νοσοκομείο Μπρίγκαμ στη Βοστώνη.

Όπως ορίζεται ιατρικά, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν δείκτη μάζας σώματος, ή ΔΜΣ, πάνω από 30, ενώ το φυσιολογικό βάρος είναι μεταξύ 18 και 25.

«Αυτή η μελέτη αποτυπώνει γιατί η παχυσαρκία είναι ασθένεια επειδή υπάρχουν πραγματικές αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε η Απόβιαν, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η μελέτη είναι πολύ αυστηρή και αρκετά περιεκτική», δήλωσε ο δρ Σάνταφ Φαρούκι, καθηγητής μεταβολισμού και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Ο τρόπος που σχεδίασαν τη μελέτη τους δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ευρήματα, προσθέτοντας σε προηγούμενες έρευνες που επίσης διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία προκαλεί κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο», είπε.

Θρεπτικά συστατικά που παρέχονται με σωλήνα σίτισης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Metabolism, ήταν μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή στην οποία 30 άτομα που θεωρούνταν ιατρικά παχύσαρκα και 30 άτομα φυσιολογικού βάρους έλαβαν τροφή με υδατάνθρακες από ζάχαρη (γλυκόζη), λίπη (λιπίδια) ή νερό (ως μέτρο ελέγχου). Κάθε ομάδα θρεπτικών συστατικών χορηγήθηκε απευθείας στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα σίτισης σε ξεχωριστές ημέρες.

«Θέλαμε να παρακάμψουμε το στόμα και να επικεντρωθούμε στη σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο, για να δούμε πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο ανεξάρτητα από την όραση, τη μυρωδιά ή τη γεύση του φαγητού», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Μιρέιγ Σερλί, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Το βράδυ πριν από την εξέταση, και οι 60 συμμετέχοντες στη μελέτη έφαγαν το ίδιο γεύμα για δείπνο στο σπίτι και δεν έφαγαν ξανά μέχρι να τοποθετηθεί ο σωλήνας σίτισης το επόμενο πρωί. Καθώς είτε σάκχαρα είτε λίπη εισέρχονταν στο στομάχι μέσω του σωλήνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και υπολογιστική τομογραφία εκπομπής ενός φωτονίου (SPECT) για να καταγράψουν την αντίδραση του εγκεφάλου επί 30 λεπτά.

«Η μαγνητική τομογραφία έδειξε πως όταν οι νευρώνες στον εγκέφαλο χρησιμοποιούν οξυγόνο ως αντίδραση στο θρεπτικό συστατικό, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου φωτίζεται», δήλωσε ο Φαρούκι. «Η άλλη σάρωση μετράει την ντοπαμίνη, μια ορμόνη που αποτελεί μέρος του συστήματος ανταμοιβής, το οποίο είναι ένα σήμα για την εύρεση κάτι ευχάριστου, ανταμείβοντας και παρακινώντας και στη συνέχεια επιθυμώντας αυτό το πράγμα».

Οι ερευνητές ενδιαφέρονταν για το πώς τα λίπη και η γλυκόζη θα ενεργοποιούσαν μεμονωμένα διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτές, που επιβραβεύουν τα τρόφιμα. Ήθελαν να μάθουν αν αυτό θα ήταν διαφορετικό σε άτομα με παχυσαρκία σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

«Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα το ραβδωτό σώμα, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο κίνητρο να πάμε πραγματικά να ψάξουμε για φαγητό και να το φάμε», δήλωσε η Σερλί. Θαμμένο βαθιά στον εγκέφαλο, το ραβδωτό σώμα παίζει επίσης ρόλο στο συναίσθημα και στη δημιουργία συνηθειών.

Σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εγκεφαλικά σήματα στο ραβδωτό σώμα επιβραδύνονταν όταν είτε σάκχαρα είτε λίπη έμπαιναν στο πεπτικό σύστημα, απόδειξη ότι ο εγκέφαλος αναγνώριζε ότι το σώμα είχε τραφεί.

«Αυτή η συνολική μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι λογική, διότι όταν το φαγητό βρίσκεται στο στομάχι σας, δεν χρειάζεται να πάτε να πάρετε κι άλλο φαγητό», εξήγησε η Σερλί.

Ταυτόχρονα, τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξήθηκαν σε όσους είχαν φυσιολογικό βάρος, σηματοδοτώντας ότι ενεργοποιήθηκαν και τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Η ερμηνεία των ευρημάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή, δήλωσε η Σερλί, καθώς πολλά είναι ακόμη άγνωστα: «Δεν ξέρουμε πότε συμβαίνουν αυτές οι βαθιές αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της αύξησης του βάρους. Πότε ο εγκέφαλος αρχίζει να ολισθαίνει και να χάνει την ικανότητα αντίληψης;».

Η παχυσαρκία έχει μια γενετική συνιστώσα, και παρόλο που η μελέτη προσπάθησε να το ελέγξει αυτό αποκλείοντας άτομα με παιδική παχυσαρκία, εξακολουθεί να είναι πιθανό ότι «τα γονίδια επηρεάζουν την αντίδρασή μας στον εγκέφαλο σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο Φαρούκι, ο οποίος έχει μελετήσει εδώ και χρόνια το ρόλο των γονιδίων στο βάρος.

Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τι κάνει η παχυσαρκία στον εγκέφαλο και αν αυτό προκαλείται από τον ίδιο τον λιπώδη ιστό, τα είδη των τροφών που καταναλώνονται ή άλλους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

«Υπάρχουν αλλαγές που συμβαίνουν στους ανθρώπους καθώς παίρνουν βάρος; Ή μήπως υπάρχουν πράγματα που έτρωγαν καθώς έπαιρναν βάρος, όπως οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, που προκάλεσαν αλλαγή στον εγκέφαλο; Όλα αυτά είναι πιθανά και δεν ξέρουμε πραγματικά ποιο είναι», δήλωσε ο Φαρούκι.

Μέχρι η επιστήμη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, η μελέτη τονίζει, για άλλη μια φορά, ότι το στίγμα του βάρους δεν έχει θέση στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, δήλωσε η Σερλί.

«Η πεποίθηση ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να λυθεί απλά με το «απλώς τρώτε λιγότερο, ασκείστε περισσότερο, και αν δεν το κάνετε αυτό, φταίει η έλλειψη θέλησης, είναι τόσο απλοϊκή και τόσο λανθασμένη», είπε.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που παλεύουν με την παχυσαρκία να γνωρίζουν ότι ένας δυσλειτουργικός εγκέφαλος μπορεί να είναι ο λόγος που παλεύουν με την πρόσληψη τροφής», δήλωσε η Σερλί. «Και ελπίζω ότι αυτή η πληροφορία θα αυξήσει την ενσυναίσθηση για αυτόν τον αγώνα».

Πηγή: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement