Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η μοίρα των δέντρων της Μαδρίτης ριζώνει στην εκστρατεία ψήφου

Στη Μαδρίτη, όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο αφόρητες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η τύχη των δέντρων της πόλης έχει γίνει ένα καυτό θέμα ενόψει των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Ισπανίας.

Την παραμονή της ψηφοφορίας της Κυριακής, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο κυβερνά τόσο την πρωτεύουσα όσο και την περιφέρεια της Μαδρίτης, δέχθηκε επιθέσεις για την ανακαίνιση της πλατείας Πουέρτα ντελ Σολ χωρίς να φυτέψει ούτε ένα δέντρο.

Σε μια πόλη της οποίας το έμβλημα απεικονίζει μια άγρια αρκούδα να χαϊδεύει μια φράουλα -ένα άγαλμα της οποίας κοσμεί την πλατεία- οι επικριτές λένε ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να εισαχθεί βλάστηση στη μεγαλόπρεπη πλατεία.

Αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις, το δημαρχείο ανέστειλε τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την κοπή περισσότερων από 1.000 δέντρων δίπλα στον ποταμό Μανζανάρες για την επέκταση μιας γραμμής του μετρό.

«Όλοι οι επιστήμονες λένε «πρέπει να φυτέψετε δέντρα» και να προσθέσετε περισσότερο πράσινο» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλεί αφύσικη ζέστη στη Μαδρίτη, δήλωσε η Σουζάνα ντε λα Χιγουέρα, εκπρόσωπος της Pasillo Verde, της ένωσης που βρίσκεται πίσω από τις διαμαρτυρίες, οι οποίες αποτέλεσαν το κλειδί για να σταματήσουν τα σχέδια κοπής των δέντρων.

«Όμως, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης προσπαθεί να καταστρέψει τα δέντρα εδώ, και το δημαρχείο εμπλέκεται επίσης», δήλωσε στο AFP.

Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί νωρίτερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα στη Μαδρίτη και την υπόλοιπη Ισπανία.

Τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του «φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας» που προκαλεί στις πόλεις να είναι αρκετούς βαθμούς θερμότερες από τις κοντινές αγροτικές περιοχές.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Μαδρίτη, η οποία έχασε σχεδόν το 20% των ώριμων δέντρων της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω των ιστορικών χιονοπτώσεων που κάλυψαν την ισπανική πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με δημοτικά στοιχεία.

Ο Χαβιέρ Παντίγια, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Mas Madrid, δήλωσε ότι το δημαρχείο «δεν είχε κάνει τίποτα για την αναφύτευση των δέντρων» μετά την καταιγίδα, ενώ κατηγόρησε επίσης τη σκληροπυρηνική δεξιά της περιοχής Ισαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο για άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ίδια δέχθηκε πυρά τον Νοέμβριο επειδή είπε ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν «μια μεγάλη απάτη» και ισχυρίστηκε ότι το κλίμα αλλάζει συνεχώς «από τότε που υπάρχει ο πλανήτης μας».

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Χοσέ Λουίς Μαρτίνεζ Αλμέιδα, αντεπιτέθηκε στους αριστερούς επικριτές του κατηγορώντας τους για μαζική αποψίλωση των δέντρων της πόλης όταν ήταν στο δημαρχείο μεταξύ 2015 και 2019.

Εάν επανεκλεγεί την Κυριακή, έχει δεσμευτεί να φυτέψει 500.000 δέντρα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα Δευτέρα 29 Μάϊου ότι θα διαλύσει τη βουλή και ότι η χώρα θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου έπειτα από τα αποτελέσματα στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement