Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα Υόρκη – Τόκιο σε 60 λεπτά με το 12θέσιο Stargazer της Venus Aerospace

Η εταιρεία Venus Aerospace αναπτύσσει ένα υπερηχητικό αεροπλάνο που μπορεί να μεταφέρει περίπου 12 επιβάτες και να πετά με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, γράφει το περιοδικό Robb Report.

Το Stargazer, το οποίο έχει μήκος 45 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα, θα ταξιδεύει μόνο μεταξύ δύο πόλεων στον κόσμο, πετώντας με 11.000 χιλιόμετρα την ώρα σε υψόμετρο άνω των 50.000 μέτρων.

Ο όρος «υπερηχητικός» αναφέρεται σε πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Συγκριτικά, το τελευταίο εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος, το Concorde, πέταξε με ταχύτητα 2 Mach, που είναι περίπου 2.470 χιλιόμετρα την ώρα, και το ταχύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ, το SR-71 “Blackbird” της Lockheed Martin, πετά με ταχύτητα 3,2 Mach: με σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα. ανά ώρα.

Ο συνιδρυτής και CTO της Venus σχεδιάζει να κάνει πραγματικότητα το έργο επιστημονικής φαντασίας Stargazer. Για αυτό, το αεροπλάνο θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα περιστροφικού πυροκροτητή που περιστρέφεται με 20.000 στροφές ανά δευτερόλεπτο. “Ο περιστροφικός πυροκροτητής σημαίνει ότι η υπερηχητική καύση λαμβάνει χώρα συνεχώς μέσα στον κινητήρα.

Η ιδέα του περιστροφικού πυροκροτητή, που καίει 20% λιγότερα καύσιμα από έναν συμβατικό κινητήρα, προωθείται από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, αλλά η δοκιμή Venus ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε καύσιμο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, γεγονός που θα κάνει τον κινητήρα πολύ πιο βιώσιμο για ένα αεροπλάνο.

Το Stargazer 68 τόνων θα απογειωθεί χρησιμοποιώντας συμβατικούς κινητήρες που χρησιμοποιούνται απόσύγχρονα αεροσκάφη, αλλά θα τροφοδοτείται από πυραύλους μόλις φτάσει σε ένα ορισμένο ύψος. Η διαδρομή στην οποία θα ταξιδέψει δεν είναι τεχνικά στην άκρη του διαστήματος -η γραμμή Κάρμαν, η οποία βρίσκεται 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη- αλλά θα είναι αρκετά υψηλή ώστε να επιτρέπει στους επιβάτες να παρατηρούν την καμπυλότητα του πλανήτη και το σκοτάδι του διαστήματος.

Η Venus Aerospace εργάζεται πάνω στην ιδέα του υπερηχητικού αεροπλάνου από το 2020 και έχει συγκεντρώσει 33 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του. Η εταιρεία θα αρχίσει τώρα να δοκιμάζει ένα υπερηχητικό drone 20 ποδιών που η Venus ελπίζει να φτάσει τα 5 Mach. Η ιδέα του υπερηχητικού business jet αναπτύσσεται επίσης από άλλες εταιρείες, όπως η Sierra Space, η οποία κατασκευάζει το Dream Chaser και η Hermeus, η οποία εργάζεται στο Quarterhorse.

Η China Space Transportation Company αναπτύσσει ένα αεροπλάνο 12 επιβατών που θα μπορούσε να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στο Πεκίνο σε μία ώρα. Η Virgin Galactic σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υπερηχητικά αεροσκάφη για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ πολύ μακρινών προορισμών, με το τζετ Unity 2 της εταιρείας να σπάει το ρεκόρ που κατείχε το Concorde αφού έφτασε σε ταχύτητα 2,47 Mach το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement