Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ν. Τζανάκης: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανησυχία από τη γρίπη των σκύλων

Θα μπορούσε η γρίπη των σκύλων να φέρει την επόμενη πανδημία; Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξήγησε στο ertnews.gr, τι συμβαίνει με τη γρίπη των σκύλων και αν θα πρέπει να ανησυχούμε.

Τί είναι η γρίπη των σκύλων;

Η γρίπη των σκύλων είναι μιά ιογενής λοίμωξη των σκύλων που προκαλείται από έναν τύπο γρίπης Α των πτηνών και ειδικά από το στέλεχος που ονομάζεται H3N2. Ανακαλύφθηκε το 2006 έτος που φαίνεται να μόλυνε για πρώτη φορά σκύλους. Προήλθε εξελικτικά από την αντίστοιχη μορφή γρίπης των πτηνών καθώς ο ιός προσαρμόστηκε καλλίτερα μεταλασσόμενος με τέτοιο τρόπο ώστε να προσβάλλει θηλαστικά. Η νόσηση στα σκυλιά εξελίσσεται ήπια.

Ο καθηγητής Ν. Τζανάκης

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των σκύλων;

Ο ιός μεταδίδεται στα σκυλιά με την επαφή μεταξύ τους δηλαδή αερογενώς και με την ανταλλαγή εκκρίσεων του αναπνευστικού. 

Είναι μεταδοτική η γρίπη των σκύλων στον άνθρωπο;

Μέχρι στιγμής δεν έχει περιγραφεί περιστατικό μόλυνσης από αυτό το στέλεχος από σκύλο σε άνθρωπο. Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

Υπάρχουν πιθανότητες μιας νέας πανδημίας; 

Η επιστημονική διαπίστωση ότι ένας ιός περνά από τα πτηνά στα θηλαστικά, όπως αυτός που συζητάμε, δημιουργεί ανησυχία γένεσης μιας νέας πανδημίας. Αυτό συμβαίνει διότι το οργανισμός ενός ανώτερου θηλαστικού όπως ο σκύλος έχει, σε σύγκριση με τα πτηνά, πολύ μεγαλύτερη κυτταρική συγγένεια με αυτά του ανθρώπου. Συνεπώς ο ιός που υποβόσκειμόνο στον σκύλο, προς το παρόν, μπορεί μέσω μιας σειράς μεταλλάξεων να διανύσει την απόσταση που τον χωρίζει από τα ανθρώπινα κύτταρα και να καταστεί ικανός να μολύνει και να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο. Δεδομένου δε ότι δεν θα έχουμε καθόλου ανοσία έναντι αυτού του νέου ιού, αυξάνονται οι πιθανότητες πανδημίας από μια δυνητικά θανατηφόρο ίωση. Η διαπίστωση βέβαια ότι η ίωση αυτή υπάρχει στους σκύλους από το 2006 και δεν έχει καταστεί μολυσματική για τον άνθρωπο είναι καθησυχαστική. Όμως αυτό δεν αποκλείει, έστω με μικρή πιθανότητα, την κακή εξέλιξη που περιγράψαμε.


Η ανησυχία προκλήθηκε μετά τη δημοσίευση έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό  eLife, από επιστήμονες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, σύμφωνα με τους οποίους έξι σκύλοι μολύνθηκαν σκόπιμα με στελέχη H3N2.   «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι ίσως είναι το μεταβατικό στάδιο για τη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών, έτσι ώστε να περάσει στον άνθρωπο».

Ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ούτε μία περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των σκύλων παγκοσμίως, οι αμερικανικές αρχές εμφανίζονται ανήσυχες, ίσως περισσότερο ευαίσθητες μετά την ιστορία της Covid-19,  καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης των σκύλων και οι ειδικοί συνιστούν καραντίνα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουρνιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης ενώνεται για να γιορτάσει την...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement