Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα ευκαιρία ζωής δίνει πειραματικό χάπι σε ασθενείς με λευχαιμία σε τελικό στάδιο

Οι ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες έχουν τώρα μια νέα ευκαιρία να θεραπευτούν χάρη σε ένα πειραματικό χάπι που ονομάζεται revumenib.

Το φάρμακο εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν σε μια πολυαναμενόμενη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ. Αν και δεν εμφάνισαν όλοι οι ασθενείς πλήρη ύφεση του καρκίνου, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα που έλαβαν δείχνουν ότι το χάπι θα μπορούσε να γίνει θεραπεία για τη λευχαιμία στο εγγύς μέλλον. «Είμαστε απίστευτα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των ασθενών που έχουν λάβει αυτό το φάρμακο. Αυτή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία», δήλωσε ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο  Dr. Ghayas Issa, ειδικός στη λευχαιμία στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Οι ασθενείς πέτυχαν πρόοδο σε πολλές γραμμές θεραπείας και σε μερικές από αυτές, περίπου οι μισές, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν από τον μυελό των οστών», είπε ο γιατρός στο Euronews.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον μυελό των οστών, όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος, και προκαλεί την εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων. Το Revumenib είναι μια νέα κατηγορία στοχευμένης θεραπείας για την οξεία λευχαιμία που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «μενίνη». Το φάρμακο επαναπρογραμματίζει τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα.

Αυτή η φόρμουλα έχει ήδη σώσει τις ζωές 18 ασθενών που συμμετείχαν στο πείραμα και των οποίων τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Nature. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και στο 30% των περιπτώσεων η νόσος παρουσίασε ύφεση, με τον καρκίνο να μην ανιχνεύεται πλέον στο αίμα.

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο για να ανακαλύψουν τη μέγιστη δόση που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς χωρίς παρενέργειες. Η δεύτερη φάση της μελέτης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι γιατροί θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού revumenib.

Πηγή: Euronews

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα, οι περιπτώσεις των αυτοκινήτων με ανακλινόμενα φώτα είναι πάντα αξιομνημόνευτες. Βλέπετε και μόνο για αυτό το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement