Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς επηρεάζονται τα έμβρυα από τα νανοπλαστικά- Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τα νανοπλαστικά μπορεί να επηρεάσουν τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, εμποδίζοντας τα βλαστoκύτταρα να δημιουργήσουν ιστούς και όργανα, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε σε σε έμβρυα κοτόπουλων.

Η Μεϊρού Γουανγκ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία και η ομάδα της, εισήγαγαν πλαστικά σωματίδια κλίμακας νανομέτρων στο εμβρυικό υγρό και παρατήρησαν με φθορίζοντα μικροσκόπια, τον τρόπο με τον οποίο τα νανοπλαστικά κυκλοφορούσαν στα όργανα των εμβύρων.

«Χρησιμοποιήσαμε υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων πολυστυρενίου που κανονικά δεν θα υπήρχαν σε έναν οργανισμό. Μας δείχνει όμως τι μπορούν να κάνουν τα νανοπλαστικά σε ακραίες περιπτώσεις σε πολύ νεαρά έμβρυα κοτόπουλου», δήλωσε η Γουάνγκ.

Οι πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην πρώιμη ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Επιπλέον, οι περισσότερες σχετικές έρευνες έχουν διεξαχθεί σε υδρόβια ζώα όπως τα ψάρια-ζέβρα.

(Wang et al)

Σε αυτά τα πιο πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα, τα νανοπλαστικά από πολυστυρένιο μεγέθους 25 νανομέτρων φάνηκε να προσκολλώνται στα βλαστοκύτταρα της νευρικής ακρολοφίας, εμποδίζοντάς τα να μετακινηθούν εκεί όπου συνήθως αναπτύσσονται κρίσιμοι ιστοί και όργανα.

«Τα κύτταρα της νευρικής κορυφής είναι κολλώδη, οπότε τα νανοσωματίδια μπορούν να προσκολληθούν σε αυτά και να διαταράξουν τα όργανα που εξαρτώνται από αυτά τα κύτταρα για την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο Μάικλ Ρίτσαρντσον, αναπτυξιακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Από τα κύτταρα της νευρικής κορυφής προκύπτουν η καρδιά, οι αρτηρίες, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, το νευρικό σύστημα και άλλα όργανα σε όλα τα σπονδυλωτά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα στα τέσσερα έμβρυα νεοσσών είχε ένα ή δύο αφύσικα μικρά μάτια. Άλλα είχαν δυσμορφίες στο πρόσωπο, αραίωση των καρδιακών μυών και αργούς καρδιακούς ρυθμούς. Διαπιστώθηκαν επίσης πολλές διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποσότητες νανοπλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν τεχνητά εγχυμένες και πολύ υψηλότερες από εκείνες στις οποίες θα μπορούσαν να εκτεθούν οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ακόμη και στην περίπτωση χαμηλής έκθεσης, ο τρόπος με τον οποίο τα νανοπλαστικά προσκολλώνται στα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ανωμαλίες ήταν ευρέως διαδεδομένες όσο αυξανόταν η συγκέντρωση των νανοπλαστικών.

«Ακόμη και αν η κοινωνία σταματήσει την πλαστική ρύπανση σήμερα, τα επίπεδα των νανοπλαστικών από τα ήδη υπάρχοντα πλαστικά που υπάρχουν στο περιβάλλον θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται», αναφέρουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο «Environmental International».

Η Γουάνγκ τόνισε ότι η μελέτη της είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του πλήρους αντίκτυπου των νανοπλαστικών στο οικοσύστημά μας. Πιστεύει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν εντοπιστούν αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους, ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι σκέφτονται πλέον να τα βάλουν στα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

Advertisement