Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Λείψανα ηλικίας 7.000 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Σ. Αραβία

Ανθρώπινα και ζωικά λείψανα, ηλικίας 7.000 ετών, ανασκάφηκαν από τους αρχαιολόγους μέσα και γύρω από ένα μουστατίλ, ένα αρχαίο ορθογώνιο μνημείο, που χρησιμοποιούνταν σε προϊστορικές τελετουργικές πρακτικές, στη σημερινή επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το LiveScience.

Τα ανθρώπινα λείψανα ανήκουν σε έναν άνδρα γύρω στα 40 και ανακαλύφθηκαν σε νεκροθάλαμο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο mustatil – μια κατασκευή που πήρε το όνομά της από την αραβική λέξη που σημαίνει «ορθογώνιο». Αυτό το κατάλοιπο είναι ένα από τα 1.600 παρόμοια mustatil που ανακαλύφθηκαν στην επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας από τη δεκαετία του 1970. Τα περισσότερα από αυτά θαμμένα κάτω από την άμμο, αυτές οι τελετουργικές κατασκευές χτίστηκαν σε μια εποχή που, στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, υπήρχαν τεράστιες σαβάνες, κατοικημένες από ελέφαντες και ιπποπόταμους και διάστικτες με νερόλακες.

Οι κατασκευαστές αυτών των αρχαίων οικοδομημάτων ήταν πιθανώς μέλη μιας λατρείας άγνωστης στην ιστορία. Καθώς η κλιματική αλλαγή ερήμωσε το τοπίο, τα μέλη αυτής της κοινότητας μπορεί να θυσίασαν τα ζώα τους σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τους θεούς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η νέα ανασκαφή, που παρουσιάστηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου στο PLOS One, εντόπισε νέες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις μυστηριώδεις κατασκευές και τους ανθρώπους που τις έχτισαν.

«Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα γραμμένο για τα mustatil και το θρησκευτικό σύστημα στο οποίο αποτελούσαν μέρος», σχολίασε η συντονίστρια της μελέτης Μελίσα Κένεντι, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. “Μόνο δέκα mustatil έχουν ανασκαφεί και αυτή η μελέτη είναι από τις πρώτες που δημοσιεύονται. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για αυτές τις παραδόσεις”, πρόσθεσε.

Τα mustatil μπορεί να διαφέρουν σε εμφάνιση, αλλά συνήθως είναι επιμήκη ορθογώνια χτισμένα από πέτρινους τοίχους που δεν είναι πολύ ψηλοί – περίπου 1,2 μέτρα ύψος. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης μια σειρά από πολύπλοκες κατασκευές μέσα σε τέτοια ερείπια, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών τοίχων και στηλών στήριξης που οριοθετούσαν εσωτερικούς θαλάμους που πιθανότατα χρησιμοποιούνται για γιορτές και τελετουργικές θυσίες, σύμφωνα με τη Melissa Kennedy.

Μέσα σε αυτές τις κατασκευές, των οποίων το μήκος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 600 μέτρων, υπήρχαν επίσης ιεροί λίθοι, τοποθετημένοι σε ειδικό δωμάτιο στο απέναντι άκρο της εισόδου. Μερικές φορές αυτές οι ιερές πέτρες ήταν θραύσματα μετεωριτών και πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία με τους θεούς.

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν mustatil βρίσκεται 55 χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας πόλης AlUla. Έχει μήκος 140 μέτρα και είναι χτισμένο από ντόπιο ψαμμίτη. Στην περίμετρο αυτή ανακαλύφθηκαν 260 θραύσματα κρανίων και κέρατων οικόσιτων ζώων.

«Πιθανώς έφεραν ζώα μαζί τους και τα θυσίασαν σε αυτά τα μέρη, προσφέροντας τα κρανία ως προσφορά στους θεούς, ενώ απόλαυσαν το κρέας που προέκυψε από τις θυσίες. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν οι θυσίες έγιναν σε αυτό ακριβώς το μέρος γιατί δεν βρήκαμε και άλλου είδους οστά (εκτός από κρανία και κέρατα n.r.)», δήλωσε επίσης η Αυστραλέζα  αρχαιολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement