Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέο άγαλμα moai ανακαλύφθηκε στο νησί του Πάσχα

Ένα νέο moai, ένα χαρακτηριστικό άγαλμα του νησιού Πάσχα, ανακαλύφθηκε σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα ενός ηφαιστειακό κρατήρα σε αυτό το Χιλιανό έδαφος του Ειρηνικού Ωκεανού, ανακοίνωσε η ιθαγενής κοινότητα που διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο του νησιού.

«Πρόκειται για μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα moai μέσα στη λίμνη του κρατήρα Rano Raraku», ανέφερε σε δήλωση η κοινότητα Ma’u Henua, η οποία διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο Rapa Nui, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές για την ιστορία του νησιού, αναφέρει επίσης η δήλωση που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το moai ανακαλύφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από μια ομάδα επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια της Χιλής, οι οποίοι συνεργάζονται με την National Forestry Corporation (Conaf) για την αποκατάσταση ενός υγροτόπου που βρίσκεται στο Rano Raraku, ο οποίος επλήγη από πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτό το moai βρίσκεται στο κέντρο μιας λιμνοθάλασσας που άρχισε να αποξηραίνεται το 2018», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ninoska Avareipua Huki Cuadros, διευθύντρια της ιθαγενούς κοινότητας Ma’u Henua. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια, η λιμνοθάλασσα είχε βάθος τριών μέτρων, επομένως κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είχε αφήσει αυτό το moai εκεί», είπε η γυναίκα που είναι επίσης επικεφαλής του Conaf σε αυτό το νησί γνωστό ως Ράπα Νούι (Rapa Nui) .

Το moai μήκους 1,60 μέτρων βρέθηκε ξαπλωμένο στο πλάι, “με πλήρες σώμα και αναγνωρίσιμα αλλά όχι σαφώς καθορισμένα χαρακτηριστικά”, ανέφερε η κοινότητα Ma’u Henua, η οποία ισχυρίζεται ότι “αναζητά χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή μιας εις βάθος μελέτης αυτής της ανακάλυψης».

Tο νησί του Πάσχα βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, 3.500 χλμ. από τις ακτές της Χιλής, είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για τους εντυπωσιακούς μεγαλίθους μυστηριώδους προέλευσης, που περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Μερικά αγάλματα μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 20 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 80 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement