Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η σωστή ενυδάτωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων

Μια μεγάλη νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι η σωστή ενυδάτωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης και να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11.255 ενήλικες που ερωτήθηκαν πέντε φορές σε διάστημα 25 ετών σχετικά με παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. Κλινικές εξετάσεις σε εθελοντές παρείχαν μετρήσεις νατρίου στον ορό του αίματός τους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης της πρόσληψης υγρών. Συνήθως, όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο νατρίου στο αίμα μας.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει μια ζωή χωρίς ασθένειες», λέει η ερευνήτρια Natalia Dmitrieva του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος (NHLBI) στο Μέριλαντ.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων νατρίου στο αίμα και αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Το φυσιολογικό εύρος των επιπέδων νατρίου στο αίμα ενός ατόμου είναι συνήθως μεταξύ 125 και 146 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L).

Για παράδειγμα, όσοι είχαν επίπεδα νατρίου πάνω από το μέγιστο είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η μέτρηση των επιπέδων νατρίου στο αίμα θα μπορούσε να αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων. Όσοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη όσον αφορά την πρόσληψη υγρών θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να πάρουν περισσότερο νερό στο σώμα – όχι μόνο από την κατανάλωση του, αλλά και μέσω χυμών, λαχανικών και φρούτων.

«Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς πίνουν αρκετά υγρά, ενώ παράλληλα αξιολογούνται παράγοντες, όπως φάρμακα, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Manfred Boehm, του NHLBI.

«Οι γιατροί μπορεί επίσης να χρειαστεί να καθυστερήσουν το τρέχον σχέδιο θεραπείας του ασθενούς, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών για καρδιακή ανεπάρκεια».

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση νερού.

Επί του παρόντος, περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (η οποία συνήθως ξεκινά από περίπου 1,5 λίτρο την ημέρα). Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η διασφάλιση ότι όλες οι κοινότητες έχουν πρόσβαση σε παροχή καθαρού νερού θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη διατήρηση της υγείας όλων, λένε οι ερευνητές.

Για όσους έχουν πολλές επιλογές, η αύξηση της κατανάλωσης νερού μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο», λέει η Ντμίτριεβα. «Η μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό στο σώμα είναι ο πιο κοινός παράγοντας που αυξάνει το νάτριο του ορού, γι’ αυτό τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών».

 Πηγή: sciencealert.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

Advertisement