Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: η εξόρυξη «σπάνιων μετάλλων» διπλασιάστηκε σε έναν αιώνα

Η υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Έμπα Μπους (δεξιά) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος «σπάνιων ορυκτών». Η εξόρυξη σπάνιων και λιγοστών ορυκτών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με ισπανική έρευνα, η οποία προειδοποιεί ότι «η εξόρυξη χημικών στοιχείων από τη Γη μπορεί να είναι περιοριστική και να ενέχει περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους».

Η εργασία του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών και Δασικών Εφαρμογών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (CREAF-UAB) και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Τάσεις στην Οικολογία και την Εξέλιξη», είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που αποκαλύπτει ότι σήμερα το 70% των στοιχείων του περιοδικού πίνακα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο δεν υπάρχουν στη βιομάζα.

Η ζωή σε λίγα στοιχεία

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι η φύση λειτουργεί με λίγα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, όπως ο άνθρακας, το ασβέστιο, το οξυγόνο, το υδρογόνο, το άζωτο, ο φώσφορος, το πυρίτιο, το θείο, το μαγνήσιο και το κάλιο, αρκετά για να έχουμε, για παράδειγμα, κορμούς, φύλλα, μαλλιά ή δόντια.

Η μελέτη παρουσιάζει τα στοιχεία αυτά σε σύγκριση με εκείνα που απαιτούνται για την «κατασκευή του κόσμου των ανθρώπων, των πόλεων, των προϊόντων υγιεινής, των σιδηροδρομικών γραμμών, των αεροπλάνων, των μηχανών, των υπολογιστών ή των smartphones», για τα οποία απαιτούνται πολύ περισσότερα χημικά στοιχεία.

Έτσι, η μελέτη προειδοποιεί ότι το σύνολο των χημικών στοιχείων που χρειάζονται οι άνθρωποι (επιστημονικά γνωστό ως ανθρώπινο στοιχείο) αποκλίνει όλο και περισσότερο από εκείνο που χρειάζεται η φύση (βιολογικό στοιχείο).

Σπάνια ορυκτά και σε λίγες χώρες

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 1900, το 80% των στοιχείων που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος προερχόταν από τη βιομάζα (ξύλο, φυτά, τρόφιμα κ.λπ.)- το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν 32% και αναμένεται να είναι μόνο 20% το 2050.

«Οδεύουμε προς μια κατάσταση όπου το 80% των στοιχείων που χρησιμοποιούμε θα προέρχεται από μη βιολογικές πηγές», προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι δίνουν έμφαση στα ορυκτά ή τις σπάνιες γαίες, τα οποία είναι σπάνια και συχνά τα αποθέματά τους βρίσκονται σε λίγες μόνο χώρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου UAB και ιδρυτή του Οργανισμού CREAF Χάουμε Τερράντας, αυτά τα σπάνια ορυκτά «πρέπει να λαμβάνονται από γεωλογικές πηγές, γεγονός που συνεπάγεται εξόρυξη, εμπορία μεταξύ των χωρών και ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνολογιών ανακύκλωσης, ενώ η σπανιότητα και η θέση τους μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές συγκρούσεις».

«Η διατήρηση του ανθρώπινου στοιχείου θα είναι όλο και πιο πολύπλοκη και επικίνδυνη, θα πρέπει να γίνει με όρους περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και, φυσικά, με μια πιο ορθολογική χρήση των περιορισμένων πόρων της Γης», σύμφωνα με τον Τερράντας.

Εξόρυξη ορυκτών πόρων και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το ανθρώπινο στοιχείο άρχισε να αποκλίνει από το βιολογικό  στοιχείο τη δεκαετία του 1900, γεγονός που συνδέεται με τη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και μεταλλικών, βιομηχανικών και κατασκευαστικών υλικών.

«Οι άνθρωποι πέρασαν από τη χρήση κοινών υλικών, όπως ο πηλός, η πέτρα ή ο ασβέστης, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς στη φύση και στην ατμόσφαιρα, στη χρήση πολλών άλλων στοιχείων, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα εκείνων που είναι γνωστά ως «σπάνια ορυκτά», σχολίασε ο Τζόρντι Σαρντάνς, συνυπεύθυνος της μελέτης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η χρήση περισσότερων στοιχείων από τον περιοδικό πίνακα σημαίνει εξόρυξη περισσότερων ορυκτών, αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ως εκ τούτου, προτείνουν να μπει ένα τέλος στην προγραμματισμένη απαξίωση – (πολιτική σχεδιασμού ή σχεδίασης ενός προϊόντος με τεχνητά περιορισμένη διάρκεια ζωής), και να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που ευνοούν μια πιο επικερδή χρήση αυτών των σπάνιων υλικών και επιτρέπουν την ευρεία και αποτελεσματική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Πηγή: AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement