Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες θεράπευσαν ουλές χρησιμοποιώντας μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια

Το καλύτερο τσιρότο για την επούλωση πληγών προέρχεται από το τριχωτό της κεφαλής μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.  Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μεταμοσχεύσεις τριχοθυλακίων μπορούν να προωθήσουν την αναζωογόνηση των ουλών, αλλάζοντας την αρχιτεκτονική και τη γενετική τους σύνθεση.

«Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως αποκτούν ουλές μόνο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, κυρίως ως αποτέλεσμα χειρουργικών επεμβάσεων. Η παγκόσμια επίπτωση των ουλών είναι πολύ υψηλότερη και περιλαμβάνει εκτεταμένες ουλές που σχηματίζονται μετά από εγκαύματα και τραυματικές κακώσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο δρ Φρανσίσκο Χιμένεζ, επικεφαλής χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στην κλινική Mediteknia και αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Fernando Pessoa Canarias, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Βρετανούς επιστήμονες.

«Το έργο μας ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία των ουλών και θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει την προσέγγισή μας για την πρόληψή τους», τόνισε ο επιστήμονας.

Πώς μπορούν οι μεταμοσχεύσεις τριχοθυλακίων να βελτιώσουν τη φροντίδα των τραυμάτων

Ο ουλώδης ιστός του δέρματος δεν έχει τρίχες, ιδρωτοποιούς αδένες, αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα, τα οποία είναι όλα απαραίτητα για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς και για την ανίχνευση του πόνου και των συνολικών αισθήσεων. Από την άλλη, οι τρίχες στο δέρμα βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση και αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων μαλλιών.

Το 2017, οι ερευνητές μεταμόσχευσαν θύλακες τριχών στις ώριμες ουλές στο τριχωτό της κεφαλής τριών εθελοντών. Επέλεξαν τον πιο συνηθισμένο τύπο ουλής, που ονομάζεται νορμοτροφική ουλή, η οποία συχνά σχηματίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο, απεικόνισαν βιοψίες πάχους 3 χιλιοστών από τις ουλές λίγο πριν από τη μεταμόσχευση και μετά από δύο, τέσσερις και έξι μήνες.

(Imperial College London)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουλές άρχισαν να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν μη τραυματισμένο δέρμα, αφού υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μεταμοσχεύσεις τριχοθυλακίων. Ανακάλυψαν επίσης ότι το σημείο με την ουλή φιλοξενούσε νέα κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία, είχε αναδιαμορφώσει το κολλαγόνο για να αποκαταστήσει το δέρμα και εξέφραζε γονίδια που βρίσκονται στο υγιές δέρμα.

Η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει ακόμη πώς οι μεταμοσχεύσεις των τριχοθυλακίων μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες αλλαγές.

«Μετά τη δημιουργία της ουλής, το δέρμα δεν ανακτά ποτέ τις λειτουργίες του πριν από την πληγή και μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες για την αναδιαμόρφωση των ουλών είχαν φτωχά αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας θέτουν τα θεμέλια για συναρπαστικές νέες θεραπείες που μπορούν να αναζωογονήσουν ακόμη και ώριμες ουλές και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του υγιούς δέρματος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Κλερ Χίγκινς, του Τμήματος Βιομηχανικής του Imperial.

«Η έρευνά μας έχει προφανείς εφαρμογές στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων που έχουν ουλές, αλλά η προσέγγισή μας ξεπερνά το αισθητικό, καθώς ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλα τα όργανα, πρόσθεσε η επιστήμονας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «NPJ Regenerative Medicine».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

Advertisement