Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Το διαστημικό σκάφος Juno θα επισκεφθεί το πιο ηφαιστειακό μέρος του ηλιακού συστήματος

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA ετοιμάζεται να επισκεφθεί το πιο ηφαιστειακό μέρος του ηλιακού συστήματος, το φεγγάρι του Δία, Ιώ, αύριο, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια από τις εννέα πτήσεις που θα πραγματοποιήσει το Juno τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Δύο από τις πτήσεις αυτές θα γίνουν από απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων μακριά.

Στις 5 Ιουλίου, το Juno τράβηξε μια λαμπερή υπέρυθρη φωτογραφία του φεγγαριού, από απόσταση 80.000 χιλιομέτρων. Τα πιο φωτεινά σημεία σε αυτή την εικόνα αντιστοιχούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ιώ, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια – ορισμένα από τα οποία μπορούν να στείλουν σιντριβάνια λάβας σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις παρατηρήσεις του Juno στην Ιώ για να μάθουν περισσότερα για αυτό το δίκτυο ηφαιστείων και τον τρόπο με τον οποίο οι εκρήξεις του αλληλεπιδρούν με τον Δία.

«Η ομάδα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που η αποστολή του Juno περιλαμβάνει τη μελέτη των φεγγαριών του Δία. Με κάθε κοντινή πτήση, καταφέραμε να αποκτήσουμε πληθώρα νέων πληροφοριών», δήλωσε στο CNN, ο Σκοτ Μπόλτον, κύριος ερευνητής της αποστολής Juno στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Σαν Αντόνιο.

«Οι αισθητήρες του Juno έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τον Δία, αλλά έχουμε ενθουσιαστεί με το πόσο καλά μπορούν να εκτελέσουν διπλό καθήκον παρατηρώντας τα φεγγάρια του», σημείωσε.

Η Ιώ φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια, όπως διαπίστωσε η NASA. Παραδόξως, οι επιστήμονες βρήκαν περισσότερα ηφαιστειακά σημεία στην πολική περιοχή από ό,τι στην περιοχή του ισημερινού του πλανήτη, δήλωσε ο Μπόλτον.

Το διαστημικό σκάφος Juno βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016. Αφού μελέτησε τον αέρινο γίγαντα, το Juno πραγματοποίησε μια κοντινή πτήση από τον  Γανυμήδη το 2021 και από την Ευρώπη νωρίτερα φέτος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα για τα ηφαίστεια του φεγγαριού και τον μαγνητισμό του σχηματίσουν το σέλας του Δία. Όπως αναφέρει η NASA, ο Δίας έχει το πιο φωτεινό σέλας στο ηλιακό σύστημα. Τόσο στη Γη όσο και στον Δία, το σέλας εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια, όπως πρωτόνια ή ηλεκτρόνια, αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο – γνωστό ως μαγνητόσφαιρα – που περιβάλλει έναν πλανήτη. Το μαγνητικό πεδίο του Δία είναι περίπου 20.000 φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης.

Τα δεδομένα και οι γνώσεις που συλλέγει το Juno θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών αποστολών για τη μελέτη των φεγγαριών του Δία, όπως η αποστολή Europa Clipper της NASA, η οποία θα διερευνήσει αν το άλλο φεγγάρι του πλανήτη, η Ευρώπη, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

ΠΗΓΗ: Business Insider

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

Advertisement