Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ρόβερ Perseverance κατέγραψε για πρώτη φορά τον ήχο που κάνει ο «διάβολος σκόνης» του Άρη

Τον ήχο ενός ανεμοστρόβιλου μικρής κλίμακας, ένα φαινόμενο γνωστό ως διάβολος σκόνης (dust devil), κατέγραψε για πρώτη φορά το ρόβερ της αποστολής Perseverance της NASA στον Άρη.

Οι διάβολοι σκόνης, που είναι σύνηθες φαινόμενο στον πλανήτη Άρη, είναι βραχύβιοι ανεμοστρόβιλοι φορτωμένοι με σκόνη που σχηματίζονται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εδάφους και του αέρα. Αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό στον κρατήρα Jezero, όπου βρίσκεται το ρόβερ από τον Φεβρουάριο του 2021.

Αυτή τη φορά το μικρόφωνο της SuperCam του ρόβερ – που στο παρελθόν είχε καταγράψει τον πρώτο ήχο από την επιφάνεια του Άρη – κατάφερε να συλλάβει τους υπόκωφους ήχους του ανεμοστρόβιλου.

«Ακούμε τον άνεμο του διαβόλου σκόνης τη στιγμή που φτάνει, και μετά τίποτα, επειδή βρισκόμαστε στο μάτι της δίνης», εξήγησε στο AFP η Ναόμι Μέρντοκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο γαλλικό ινστιτούτο διαστημικών ερευνών ISAE-SUPAERO, όπου σχεδιάστηκε το μικρόφωνο της SuperCam. Στη συνέχεια, ο ήχος επιστρέφει όταν το «μικρόφωνο περνάει μέσα από το δεύτερο τοίχωμα» του ανεμοστρόβιλου, πρόσθεσε.

Σε ορισμένες περιοχές, οι ανεμοστρόβιλοι περνούν χωρίς να σηκώνουν πολύ σκόνη και απλώς μετακινούν τον αέρα. Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατασκευάσουν ένα μοντέλο των ανεμοστρόβιλων αυτών, ώστε να μπορούν να προβλέψουν πού μπορεί να χτυπήσουν στη συνέχεια.

Ο Σιλβέστρ Μορίς, πλανητικός επιστήμονας και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», δήλωσε ότι η ανάλυση της αρειανής σκόνης καθιστά δυνατή τη «διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων» μεταξύ του εδάφους και της εξαιρετικά αραιής ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ πιο πυκνή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που επέτρεψε την παρουσία υγρού νερού που συντηρούσε τη ζωή, εξήγησε ο Μορίς.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η μελέτη του κλίματος του Άρη σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή εκεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια», είπε.

«Αλλά όλα αυτά είναι μέρος ενός συνόλου, επειδή η ιστορία του Άρη είναι μια ιστορία ακραίων κλιματικών αλλαγών: ένας υγρός και ζεστός πλανήτης μετατράπηκε σε έναν εντελώς ξηρό και ψυχρό πλανήτη», κατέληξε ο ερευνητής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement