Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Σκοτώθηκε στις Άλπεις ο γνωστός γεωλόγος Αλεσάντρο Γκουαστόνι – Σοκ στην ορυκτολογική κοινότητα

Το βράδυ της Τετάρτης 7/12 έχασε τη ζωή του σε ατύχημα ο γνωστός 56χρονος γεωλόγος Αλεσάντρο Γκουαστόνι (Alessandro Guastoni) στις Ιταλικές Άλπεις.

Ο Γκουαστόνι βρισκόταν σε εξόρμηση για την εξερεύνηση ορυκτών στην είσοδο ενός σπηλαίου στην ορεινή περιοχή του Κόλικο της Λομβαρδίας, σε λίγη απόσταση από την οικία του. Είχε εισχωρήσει λίγα μόλις μέτρα, όταν ένας ογκόλιθος αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε.

Ο συναγερμός δόθηκε από τη σύζυγό του λίγο πριν από τις 8 μ.μ., η οποία περίμενε στο σπίτι μαζί με τον εξάχρονο γιο τους. Τα Σωστικά Συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή και εντόπισαν το πτώμα μερικά μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, και εργάστηκαν για περίπου 4 ώρες να τον ανασύρουν, χρησιμοποιώντας και ειδικά υδραυλικά μαξιλάρια για τη μετακίνηση ογκόλιθων.

Ο Αλεσάντρο Γκουαστόνι είχε καταγωγή από το Μιλάνο, όπου και σπούδασε, και ύστερα από μια μακρόχρονη εμπειρία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Μιλάνου στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, έγινε ο επιμελητής του Ορυκτολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, όπου και εργαζόταν.

Όπως δήλωσε στην La Repubblica ο Φεντερίκο Πετσότα, επιμελητής Ορυκτολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μιλάνου, ο Γκουαστόνι γνώριζε πολύ καλά την περιοχή του ατυχήματος και πως “συνήθιζε να μπαίνει σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία και να ερευνά για πιθανά ευρήματα σπάνιων ορυκτών”, και καταλήγει πως ήταν ένα μοιραίο συμβάν.

Για τον Γκουαστόνι, η ορυκτολογία ήταν η δεύτερή του φύση. Η γεωλογική του ζωή του ήταν μοιρασμένη μεταξύ υπαίθριας και εργαστηριακής έρευνας, ενώ τελούσε και ως αρχισυντάκτης της Rivista mineralogica italiana – το Ιταλικό περιοδικό ορυκτολογίας. Όπως τονίζει σήμερα η La Repubblica, ο Γκουαστόνι “πέθανε κυνηγώντας το πάθος του, την αναζήτηση σπάνιων, αρχαίων ορυκτών, στην οποία είχε αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή μελέτης αλλά και έρευνας, συχνά μόνος του, στις περιοχές όπου ζούσε και τις οποίες γνώριζε καλά”.

Με εξωστρεφή και χαρισματικό χαρακτήρα, πάντα παρόν στις κύριες εκδηλώσεις του κλάδου και συντάκτης δεκάδων άρθρων, ο Γκουαστόνι ήταν γνωστό πρόσωπο στην Ιταλική ορυκτολογική κοινότητα συλλεκτών και ερευνητών. Μια κοινότητα η οποία είναι συγκλονισμένη με το συμβάν. Από το πρωί της Πέμπτης 8/12, ποικίλουν οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αφιερωμένες στο πρόσωπό του, με πολλές σκέψεις αγάπης και συμπαράστασης προς την οικογένειά του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement