Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτες στο «Ουράνιο Παλάτι» σε ιστορική διαστημική αποστολή

Η Κίνα έστειλε διαστημικό σκάφος με τρεις αστροναύτες στον διαστημικό της σταθμό για την πρώτη περιστροφή πληρώματος σε τροχιά στην κινεζική διαστημική ιστορία, ξεκινώντας τη λειτουργία του δεύτερου κατοικημένου σταθμού στη χαμηλή τροχιά της Γης, μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που διευθύνει η NASA.

Το διαστημόπλοιο Shenzhou-15, ή «Θεϊκό πλοίο», και οι τρεις επιβάτες του εκτοξεύθηκαν με έναν πύραυλο Long March-2F από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στις 15:08 GMT την Τρίτη, εν μέσω παγετώνων στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Shenzhou-15 ήταν η τελευταία από τις 11 αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων τριών με πληρώματα. Οι αποστολές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 για τη συγκέντρωση του «Ουράνιου Παλατιού», όπως είναι γνωστός στα κινέζικα ο σταθμός πολλαπλών μονάδων.

Η τριάδα θα αντικαταστήσει το πλήρωμα Shenzhou-14, το οποίο έφτασε στις αρχές Ιουνίου. Τα πρώην μέλη του πληρώματος αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από μια εβδομαδιαία παράδοση που θα καθιερώσει επίσης την ικανότητα του σταθμού να κρατά προσωρινά έξι αστροναύτες, άλλο ένα ρεκόρ για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο σταθμός έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον μια δεκαετία και οι μόνιμοι αστροναύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα, από τη μελέτη της προσαρμογής των φυτών στο διάστημα έως τη συμπεριφορά των υγρών στη μικροβαρύτητα.

Το «Heavenly Palace» ήταν το αποκορύφωμα σχεδόν δύο δεκαετιών επανδρωμένων κινεζικών αποστολών στο διάστημα. Η επανδρωμένη διαστημική πτήση της Κίνας ξεκίνησε το 2003, όταν ένας πρώην πιλότος μαχητικών, ο Yang Liwei, στάλθηκε σε τροχιά με μια μικρή κάψουλα σε χρώμα μπρούτζου, το Shenzhou-5, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος της Κίνας στο διάστημα και ένας στιγμιαίος ήρωας που καταξιώθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.

Η αποστολή Shenzhou-15, η οποία προσβλέπει το πλήρωμα της να ζει και να εργάζεται στον διαστημικό σταθμό για έξι μήνες, πρόσφερε επίσης στο έθνος μια σπάνια στιγμή γιορτής, σε μια εποχή εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τις ασφυκτικές πολιτικές της Κίνας για μηδενικό COVID-19, καθώς η οικονομία της πατάει το φρένο εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών αβεβαιοτήτων.

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ληστεία σε περισσότερα από 8 αυτοκίνητα σημειώθηκε τα ξημερώματα Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή του Θολοποταμίου, στη Χίο. Την Αστυνομία κάλεσαν οι κάτοικοι...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, σας γνωστοποιεί το πρόγραμμα διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους, για την χρονική περίοδο από 01/04/2023 έως...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Μέχρι τώρα ακούγαμε για ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια που κάνουν δοκιμές σε διάφορες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Σε γενικές γραμμές...

ΧΙΟΣ

Ψήφισμα του Διδακτικού προσωπικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Ευαγγελίστριας για το θάνατο της πρεσβυτέρας Ελένης Γουρλή του πατέρα Χριστοφόρου Γουρλή. Η Διευθύντρια και...