Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ευρήματα τοξικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντοπίστηκαν σε αγέννητα παιδιά

Σωματίδια που υπάρχουν στον μολυσμένο αέρα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες και τους εγκεφάλους αγέννητων παιδιών, αναφέρει το The Independent.

Η πρωτοποριακή νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας και το Πανεπιστήμιο του Hasselt στο Βέλγιο εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο η τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάσει άμεσα την ανάπτυξη των παιδιών στη μήτρα.

Τα νανοσωματίδια (λεπτά σωματίδια) που ονομάζονται μαύρος άνθρακας, που υπάρχουν στον μολυσμένο αέρα, έχουν μελετηθεί από επιστήμονες σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν εάν μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο.

Τα ευρήματα δείχνουν όχι μόνο ότι ο πλακούντας εκτίθεται στα σωματίδια που υπάρχουν στον μολυσμένο αέρα, αλλά και ότι αυτά τα νανοσωματίδια φτάνουν στο έμβρυο κατά την ενδομήτρια περίοδο ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα σωματίδια εντοπίστηκαν μέσα στα αναπτυσσόμενα όργανα του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος, των πνευμόνων και του εγκεφάλου.

Ο μαύρος άνθρακας είναι μια ένωση μαύρης αιθάλης που απελευθερώνεται στον αέρα από κινητήρες αυτοκινήτων, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και άλλες πηγές που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο μαύρος άνθρακας έχει βρεθεί μέσα στον πλακούντα, αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία -μέχρι τώρα- ότι τα σωματίδια μπορούν να περάσουν μέσα από αυτόν στο σώμα του εμβρύου.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες αυτών των σωματιδίων στην υγεία των αγέννητων παιδιών.

Ο καθηγητής Paul Fowler από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, ο οποίος συνεργάστηκε σε αυτήν την έρευνα, δήλωσε: “Όλοι μας ανησυχούν ότι εάν τα νανοσωματίδια φτάσουν στο έμβρυο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξή του στη μήτρα. Αυτό που δείξαμε για πρώτη φορά είναι ότι τα μαύρα νανοσωματίδια άνθρακα από τον μολυσμένο αέρα όχι μόνο διεισδύουν στον πλακούντα ήδη από το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, αλλά στη συνέχεια μπαίνουν στα όργανα του αναπτυσσόμενου εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και του πνεύμονα.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι «ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα μαύρα σωματίδια άνθρακα καταλήγουν επίσης στον αναπτυσσόμενο ανθρώπινο εγκέφαλο», δηλώνοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό αυτά τα νανοσωματίδια να αλληλεπιδρούν άμεσα με τα συστήματα ελέγχου στα ανθρώπινα εμβρυϊκά όργανα και κύτταρα. “.

Ο καθηγητής Tim Nawrot από το Πανεπιστήμιο του Hasselt είπε: «Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας έχει συσχετιστεί με θνησιγένεια, πρόωρη γέννηση, μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης και διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου, με συνέπειες που επιμένουν σε όλη τη ζωή».

Ο Nawrot πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ποιότητας του αέρα θα πρέπει «να ενεργήσουν για να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα (στη ρύπανση) στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι θανατηφόρα και το 2020 ένας ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο συνέβαλε στο θάνατο της 9χρονης Ella Adoo-Kissi-Debrah από το Lewisham. Πέθανε από μια σειρά σοβαρών κρίσεων άσθματος μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας από την ασθένεια. Η μητέρα της, Rosamund Adoo-Kissi-Debrah, είπε νωρίτερα φέτος: “Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει κάθε όργανο του σώματός μας, επομένως πρόκειται για μια δημόσια έκτακτη ανάγκη. Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων χειροτερεύει λόγω του αέρα που αναπνέουν.”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement