Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα βιντεοπαιχνίδι που ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη των ηλικιωμένων

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δημιούργησαν ένα μουσικό βιντεοπαιχνίδι που βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 47 ενήλικες ηλικίας 60 έως 79 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έπαιζε το Rhythmicity– όπως ονομάζεται το βιντεοπαιχνίδι- και η άλλη ένα κοινό παιχνίδι αναζήτησης λέξεων, για 20 λεπτά κάθε ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα και για 8 εβδομάδες.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ξεκάθαρες: καθώς οι παίκτες προχωρούσαν στο Rhythmicity, οι τρόποι με τους οποίους στόχευε την οπτική αντίληψη και την επιλεκτική προσοχή είχαν αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

«Όπως υποθέσαμε, μόνο η ομάδα που έπαιζε το Rhythmicity παρουσίασε βελτιωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη παρέχοντας έτσι σημαντικές αποδείξεις ότι η μουσική ρυθμική εξάσκηση μπορεί να ωφελήσει την απόδοση σε μια μη μουσική εργασία», έγραψαν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Το Rhythmicity αναπτύχθηκε από τον πρώην ντράμερ των Grateful Dead, Μίκι Χαρτ (Mickey Hart) και χρησιμοποίησε οπτικές ενδείξεις για να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να παίζουν έναν ρυθμό σε μια ταμπλέτα. Ο ρυθμός, η πολυπλοκότητα και η απαιτούμενη ακρίβεια αυξανόταν καθώς οι παίκτες προχωρούσαν στο παιχνίδι.

Το Rhythmicity προσαρμόζεται στις ικανότητες κάθε παίκτη ώστε να τον ωθεί να βελτιωθεί.

«Το γεγονός ότι η μνήμη βελτιώθηκε είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Θίοντορ Ζάντο, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συνιστώσα εκπαίδευσης της μνήμης και αυτό γενικεύεται και σε άλλες μορφές μνήμης», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες υποβληθήκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) κατά τη διάρκεια μιας εργασίας αναγνώρισης άγνωστων προσώπων. Οι παίκτες του Rhythmicity ήταν καλύτεροι στην αναγνώριση προσώπων μετά το τέλος της μελέτης και οι μετρήσεις έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον ανώτερο βρεγματικό λοβό – την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανάγνωση μουσικής και τη βραχυπρόθεσμη οπτική μνήμη.

Η μείωση του γνωστικού ελέγχου έρχεται συχνά με τη γήρανση, αλλά αυτά τα παιχνίδια αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε την πνευματική μας οξύτητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουρνιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης ενώνεται για να γιορτάσει την...

Advertisement