Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δορυφόροι θα χαρτογραφούν τις θερμικές υπογραφές σε ολόκληρο τον πλανήτη

Η βρετανική νεοφυής επιχείρηση Satellite Vu θα εκτοξεύσει ένα δίκτυο δορυφόρων που θα μετρούν τις θερμικές εκπομπές οποιασδήποτε δομής στον πλανήτη. Τέτοιες παρατηρήσεις γίνονται εδώ και καιρό, αλλά όχι με την ανάλυση (3-4 μέτρα) και τη συχνότητα (αρκετές φορές την ημέρα) που υπόσχεται η λονδρέζικη εταιρεία. Αυτό θα επιτρέψει στην Satellite Vu να χαρτογραφήσει τα θερμικά προφίλ μεμονωμένων κτιρίων, γραφείων και εργοστασίων.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας για μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ο δορυφόρος της εταιρείας θα ανιχνεύει το έδαφος στα μεσαία μήκη κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας (3,7-4,95 μικρόμετρα). Αυτό θα δείχνει την θερμική ενέργεια που διατηρείται στις δομές.

«Με την υπέρυθρη ακτινοβολία, αυτό που βλέπετε την ημέρα, μπορείτε να το δείτε και τη νύχτα. Και ενώ τα περισσότερα άλλα σύνολα δεδομένων παρατήρησης της Γης εξετάζουν το εξωτερικό των κτιρίων, εμείς θα μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Αν δηλαδή υπάρχει δραστηριότητα σε αυτό το κτίριο, αν ένα σπίτι κατοικείται, αν υπάρχουν παραγωγικά μηχανήματα σε ένα εργοστάσιο», δήλωσε στο BBC ο Άντονι Μπέικερ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Satellite Vu.

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. λιρών. Έχει στείλει ήδη μια έκδοση του δορυφορικού αισθητήρα της με ένα αεροπλάνο, για να δοκιμάσει αλγόριθμους επεξεργασίας δεδομένων και να δείξει σε πιθανούς πελάτες τι μπορεί να επιτευχθεί.

(Satellite Vu)

Οι εφαρμογές είναι ευρείες και η Satellite Vu συνεργάζεται με βρετανικά πανεπιστήμια και διοργανώνει hackathons για να επινοήσει νέους τρόπους εκμετάλλευσης των πληροφοριών αυτών. Εκτός από την περιγραφή του θερμικού προφίλ των κτιρίων, οι δορυφόροι θα εντοπίζουν γρήγορα τις κατασκευές και τους ανοιχτούς χώρους που επιδεινώνουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μεγάλοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στα κέντρα λιανικής πώλησης που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στις πόλεις. Τα δεδομένα θα παρέχουν επίσης πληροφορίες στους χρηματοπιστωτικούς και ασφαλιστικούς τομείς – ακόμη και στον στρατό – δείχνοντας πώς έχουν αλλάξει οι θερμοκρασίες σε μια περιοχή.

«Αυτού του είδους το σύνολο δεδομένων δεν ήταν διαθέσιμο στην αγορά στο παρελθόν, όχι σε αυτή την ανάλυση», δήλωσε ο Άντριου Κόθορν, διευθυντής του τμήματος παρατήρησης της Γης στο Surrey Satellite Technology Limited (SSTL).

«Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε τον ωκεανό για την πλαστική ρύπανση; Αυτά τα ‘νησιά από πλαστικό’ θα εμφανίζονται ως hotspots», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής της Satellite Vu, Τομπάιας Ρέινικε, εκτιμά ότι μια από τις βασικές εφαρμογές της εταιρείας θα είναι ο έλεγχος της αποδοτικότητας των γιγαντιαίων ηλιακών πάρκων που ξεφυτρώνουν τώρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όσο πιο ζεστά είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουν. Προφανώς θα χρησιμοποιήσουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να δούμε τις βλάβες σε κλίμακα εκατοστών, αλλά αυτό κοστίζει. Μπορούμε να παρακολουθούμε συστηματικά τις φάρμες για να εντοπίζουμε βλάβες σε μεγάλες σειρές φωτοβολταϊκών, δήλωσε ο Ρέινικε στο BBC.

Ο Οργανισμός Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSA) χορήγησε πρόσφατα επιχορήγηση στη Satellite Vu για την ανάπτυξη του αισθητήρα υπερύθρων. Η Satellite Vu θα εκτοξεύσει τον πρώτο της δορυφόρο στις αρχές του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement