Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στα «δίχτυα» του Λιμενικού κύκλωμα διακίνησης μεταναστών προς την Ιταλία

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ για να σταματήσει ένα ταχύπλοο που μετέφερε παράνομους μετανάστες στην Ιταλία.

Η παρ’ ολίγον… «ναυμαχία» έγινε ανοιχτά του ακρωτηρίου Δουκάτο Λευκάδας όταν δεκατέσσερις μετανάστες επιβιβάστηκαν στο ταχύπλοο του κυκλώματος. Στη συνέχεια ο χειριστής του σκάφους «αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις και εντολές των Λιμενικών και ανέπτυξε ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, μεταξύ άλλων δε, επιχείρησε ακόμα και να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος».

Ο χειριστής του σκάφους, προσπαθώντας να γλιτώσει, πήδηξε στη θάλασσα, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο να κινείται σε κυκλική πορεία μέχρι να ακινητοποιηθεί. Τελικά οι λιμενικοί τον έβγαλαν από το νερό και του πέρασαν χειροπέδες, ενώ μέσα στο σκάφος βρέθηκαν και οι δεκατέσσερις παράνομοι μετανάστες.

Την προηγούμενη μέρα είχαν μεταφερθεί στη Λευκάδα από την περιοχή της Ομονοίας και είχαν διανυκτερεύσει κοντά σε παραθαλάσσια βραχώδη περιοχή, εφοδιασμένοι με ρούχα και τρόφιμα από τα μέλη του κυκλώματος.

Για τις… «υπηρεσίες» αυτές αλλά και τη μεταφορά τους στην Ιταλία φέρονται να έχουν πληρώσει από 5.000 – 7.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Συνελήφθησαν συνολικά σε παράλληλες επιχειρήσεις σε Λευκάδα και Αθήνα, οκτώ μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων έξι άτομα ξένης καταγωγής ηλικίας 24, 32, 36, 39, 44 και 45 ετών και δυο Έλληνες ηλικίας 47 και 48 ετών.

Συγκατηγορούμενοι είναι επίσης τρία άτομα για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αρχηγοί του κυκλώματος επέλεγαν τα υπόλοιπα μέλη ανάλογα με τις γνώσεις που είχαν στη θάλασσα.

Ειδικότερα, ήθελαν πρόσωπα που να είναι σε θέση να χειριστούν τόσο ιστιοφόρα όσο και ταχύπλοα σκάφη. Να έχουν εμπειρία από την ενασχόλησή τους με λαθρεμπόριο τσιγάρων, να έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα μέσα όπως αυτοκίνητο τύπου τζιπ και την ανάλογη τεχνογνωσία για μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις και αποφυγή ελέγχου.

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, από τη συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων «προέκυψε η συσχέτιση με δυο ακόμη σκάφη της οργάνωσης και τακτοποιήθηκε η εμπλοκή του κεντρικού πυρήνα με δυο απόπειρες δια θαλάσσης προώθησης παράνομων μεταναστών από τη Λευκάδα και την Αττική προς την Ιταλία».

Όμως, το κύκλωμα δεν μετέφερε παράνομους μετανάστες μόνο μέσω θαλάσσης. Διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε παραλαβή μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας και η περαιτέρω προώθησή τους στη Θεσσαλονίκη, με αυτοκίνητα.

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 

  • 1.119 πακέτα τσιγάρων και 213 συσκευασίες κατεργασμένου καπνού, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης,
  • 918 νομίσματα των δύο ευρώ, προφανώς παραχαραγμένα,
  • δύο ΙΧΕ αυτοκίνητα,
  • ένα ιστιοφόρο σκάφος,
  • το χρηματικό ποσό των 3.660 ευρώ,
  • 12 φυσίγγια,
  • μαχαίρι
  • πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,
  • μικροποσότητα κάνναβης,
  • αποκόμματα αεροπορικών εισιτηρίων
  • πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
  • πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων και
  • συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με έτερα σκάφη της οργάνωσης.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και σε επιχειρησιακό επίπεδο από κοινού με τα Λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Λευκάδας.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement