Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ασταμάτητη η Πολεμική Αεροπορία σε αποστολές αεροπυρόσβεσης – Τι λέει το ΓΕΑ

Η Πολεμική Αεροπορία για ακόμα μια φορά αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και αποτελεσματικότητας που την χαρακτηρίζουν σε ό,τι αφορά την εκτέλεση αποστολών πυρόσβεσης αλλά και έρευνας και διάσωσης, σε μια χρονική συγκυρία όπου η χώρα μας δοκιμάζεται από πολλά πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτειά της.

Σημαντική αύξηση των αποστολών αεροπυρόσβεσης καθώς και έρευνας και διάσωσηςτης Πολεμικής Αεροπορίας (αλλά με λιγότερους διασωθέντες) διαπιστώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (CL-215, CL-415 και PZL) συμπλήρωσαν άλλες 61,3 ώρες πτήσης στη διάρκεια 29 εξόδων το τελευταίο τριήμερο προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε Αντίκυρα νομού Βοιωτίας, Λευκίμμη Δήμου Σουφλίου, Γραμματικό και Ασπρόπυργο Αττικής, Στύρα Ευβοίας, Νικήτη Χαλκιδικής, Κατάβαση Χίου και Καμηλόβρυση Φθιώτιδας. Περαιτέρω τα PZL συμπλήρωσαν άλλες 17,8 ώρες πτήσης εκτελώντας αποστολές επιτήρησης σε Λέσβο (2), Καβάλα, Θάσο, Ν. Ηλείας, Κεφαλονιά, Αταλάντη Φθιώτιδας και Λαμία.

Τι λένε τα στατιστικά του ΓΕΑ

Την ίδια ώρα μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των αποστολών αερομεταφοράς ασθενών με τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των αερομεταφορών ασθενών έχει ενισχυθεί με τα 2 νέα αεροσκάφη Beechcraft King Air 350 -τα οποία ήδη επιχειρούν- και τα δύο νέα ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, το πρώτο εξάμηνο του έτους τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της (CL415, CL -215 και PZL) πραγματοποίησαν 317 εξόδους συμπληρώνοντας ήδη 780,6 ώρες πτήσης. Πέρυσι είχαν πραγματοποιήσει 92 εξόδους συμπληρώνοντας 192 ώρες πτήσης. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν στις αποστολές αεροπυρόσβεσης που πραγματοποιήθηκαν από Απρίλο έως Ιούνιο, ενώ το 2020 είχαν εκτελεστεί έξοδοι πυροσβεστικών αεροσκαφών και τον Φεβρουάριο. Τα PZL εκτέλεσαν τις περισσότερες εξόδους και τις δύο χρονιές, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η σύγκριση με το 2020

Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας (αεροσκάφη C-130/C-127j, CL-415/CL -215) και ελικόπτερα AB-205/B-212 και Super Puma) εκτέλεσαν 30 αποστολές έρευνας και διάσωσης συμπληρώνοντας 84,3 ώρες πτήσης. Στη διάρκεια των συγκεκριμένων αποστολών διασώθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία 8 συμπολίτες μας και άλλος ένας σε συνεργασία με άλλους φορείς (Λιμενικό Σώμα, παραπλέοντα σκάφη κ.λπ.). Τις περισσότερες αποστολές εκτέλεσαν τα Super Puma.

Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2020 εκτελέσθηκαν 9 αποστολές και συμπληρώθηκαν 29,7 ώρες πτήσης. Κατά τη διάρκεια των αποστολών διασώθηκαν 21 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τις περισσότερες αποστολές πραγματοποίησαν τα ελικόπτερα AB-205 και Super Puma στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στο τέλος του έτους όμως τα Super Puma είχαν εκτελέσει τις περισσότερες αποστολές.

Εν τω μεταξύ το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, (αεροσκάφη C-130, C-27j και Β-350 -πρόκειται για τα 2 νεοπαραληφθέντα, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) και ελικόπτερα Super Puma, A-109S, AB-205 και B -212) εκτέλεσαν 226 αποστολές μεταφέροντας 275 ασθενείς από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Συμπλήρωσαν δε 539,8 ώρες πτήσης. Τις περισσότερες αποστολές εκτέλεσαν κατά σειρά τα ελικόπτερα Super Puma, και AB-205/B -212 και ακολουθούν τα αεροσκάφη C-130 και C-27j .

Αντίστοιχα στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν 370 αποστολές μεταφέροντας 484 ασθενείς από τη νησιωτική χώρα. Συμπλήρωσαν δε 914,5 ώρες πτήσης. Τις περισσότερες αερομεταφορές στο πρώτο εξάμηνο του 2020 πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη C-27j και ακολούθησαν τα αεροσκάφη C-130 και τα ελικόπτερα Super Puma. Πάντως και στον τομέα αυτό στο τέλος του έτους τα ελικόπτερα Super Puma εκτέλεσαν τις περισσότερες αποστολές και ακολούθησαν τα αεροσκάφη C-130 και C-27j.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement