Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Τερατούργημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο» – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από την Αθήνα

‘Εναντι των νεοθωμανικών βλέψεων και των τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «τερατούργημα» το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και τόνισε από το Κάιρο, ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα γίνει με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. 

«Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μία συμφωνία, η οποία εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου. Προτιθέμεθα και έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα. Με όλα τα διαθέσιμα – επαναλαμβάνω με όλα τα διαθέσιμα- νόμιμα μέσα», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ευθεία αμφισβήτηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι: «Συμφωνήσαμε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες».

«Ακροβασίες»  Ερντογάν και στα κατεχόμενα

Λίγες ημέρες μετά την παρουσία του στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας όπου έμεινε έκθετος ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών μετά και τον θερμό διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί νέες επικίνδυνες ακροβασίες. Αυτή τη φορά στα κατεχόμενα.

Το νέο σκηνικό έντασης αποκαλύπτει η φιλοκυβερνητική Χουριέτ, η οποία προαναγγέλλει «άνοιγμα δήμοσιων κτιρίων» στην Αμμόχωστο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες παρά τη θεμελίωση ή το «τσιμέντωμα» των τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία.

‘Εβρος: «Τέλος στην εργαλειοποίηση από την Τουρκία»

«Τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα», δήλωσε από τον Έβρο ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέφθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του τον νέο φράκτη στον Έβρο, σημειώνοντας ότι η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει φέτος περισσότερους από 1.100 διακινητές.

«Είμαστε ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, ενάντια στους εγκληματίες που διακινούν παρανόμως δυστυχισμένους ανθρώπους. Βάζουμε αποτελεσματικά τέλος στην εργαλειοποίηση αυτών των ανθρώπων από τη γειτονική Τουρκία», επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο Σέρβος ομόλογός του  διαβεβαίωσε ότι «όπως η Ελλάδα, έτσι και η Σερβία, διαφυλάσσοντας τα σύνορά της, διαφυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης».

Τον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό «φωτογράφησε» ο Νότης Μηταράκης, με αφορμή τις αναρτήσεις ξένης ΜΚΟ, η οποία εμφανίζεται να «αναμασά» την τουρκική προπαγάνδα, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από τουρκικά drones που δείχνουν ελληνικά αρματαγωγά σε Λέσβο και Σάμο.

Όπως τόνισε, το γεγονός ότι χθες αναπαρήγαγαν τουρκική προπαγάνδα και μπήκαν σε θέματα εντελώς εκτός μεταναστευτικού, επιβεβαιώνει υποψίες που είχαμε ότι πιθανόν να χρηματοδοτούνται εξ ανατολών».

« Ξέρει ότι δεν θα κερδίσει έναν πόλεμο στο Αιγαίο, αλλά στρατηγική της Τουρκίας είναι η άσκηση πίεσης γκριζάροντας περιοχές και δικαιώματα», είπε από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πάντως συνεχίζονται με υπερπτήσεις από τα ξημερώματα πάνω από την Κίναρο, τα Τριανήσια και την Κανδελιούσσα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement