Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια και θα γλιτώσουμε χρήματα (video)

Χρήσιμες οδηγίες για το πως μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που θα αποτυπωθεί μακροπρόθεσμα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, παρουσίασε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής.

O κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Εξοικονομήστε περίπου 50 ευρώ το έτος ανάλογα και με το πλήθος συσκευών απενεργοποιώντας τις συσκευές σας από τη λειτουργία αναμονής.

-Χρησιμοποιήστε πολύπριζο με διακόπτη, ώστε να απενεργοποείτε πολλές συσκευές μαζί.

-Το κλείσιμο κενών σε παράθυρα και πόρτες αν το σπίτι δεν είναι πολύ καινούργιο, εξοικονομείτε έως και 50 ευρώ το χρόνο.

-Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε ή όταν φεύγουμε από το δωμάτιο. Εξοικονόμηση έως και 20-50 ευρώ ανά έτος. Διευκολύνει η τοποθέτηση αυτοματισμού ώστε να αποφευχθεί το κουραστικό άνοιξε – κλείσε του διακόπτη.

-Η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του σπιτιού με λαμπτήρες LED, βοηθάει σε περισσότερη εξοικονόμηση.

-Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο σε θερμοκρασία 30 βαθμών, τα σύγχρονα απορρυπαντικά βοηθούν. Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν γεμίσει ο κάδος.

-Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίου για τα ρούχα σας, στεγνώστε τα σε εσωτερικές απλώστρες όπου είναι δυνατόν, ή έξω όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός για να εξοικονομήσετε 60-80 ευρώ ανά έτος.

-Η διατήρηση του χρόνου νους σε μόλις 4-7 λεπτά θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε ένα τυπικό νοικοκυριό έως και 100 ευρώ ανά έτος.

-Η αλλαγή ενός μόνο μπάνιου την εβδομάδα με ένα ντους 4-7 λεπτών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 25 ευρώ ανά έτος.

-Μην βάζετε στο βραστήρα περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεστε και αποφύγετε τον κοχλασμό του νερού. Εξοικονόμηση έως και 20 ευρώ το χρόνο.

-Χρησιμοποιείστε κατσαρόλες που εφάπτονται καλά στις εστίες και την κατάλληλη εστία για κάθε κατσαρόλα. Μην προθερμαίνετε το φούρνο περισσότερο από 10 λεπτά.

-Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται το φαγητό. Σβήστε το φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο παρασκευής του φαγητού, η θερμοκρασία που έχει αποκτήσει, αρκεί για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Τα μικροκύματα είναι πιο αποτελεσματικά από τους φούρνους στο μαγείρεμα, καθώς ζεσταίνουν μόνο το φαγητό και όχι τον αέρα μέσα.

-Λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο για να μειωθεί η ποσότητα νερού που θα χρειαστεί. Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων μία φορά την εβδομάδα για ένα χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει 30 ευρώ ανά έτος.

-Αποφύγετε τη λειτουργία στεγνώματος, στεγνώστε τα πιάτα σας με πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά.

-Ο κλιματισμός θέρμανση/ψύξη να είναι στους 23 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι, μας εξοικονομεί χρήματα και είναι πιο φιλικός με το σώμα μας.

-Η θερμοκρασία του ζεστού νερού χρήσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

-Θερμοσίφωνο: θα πρέπει να ρυθμίσουμε το θερμοστάτη στους 45 βαθμούς που είναι αρκετοί για να χρησιμοποιήσουμε το νερό για μπάνιο, ή για πλύσιμο πιάτων.

-Η αποτελεσματική μόνωση των σωληνώσεων μπορεί να εξοικονομήσει έως και 60 ευρώ ανά έτος.

-«Έξυπνο σιδέρωμα»: στρώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου για φαγητά κάτω από το ύφασμα της σιδερώστρας που κρατάει τη θερμοκρασία και εξοικονομούμε χρόνο στο σιδέρωμα έως 50% και ταυτόχρονα γίνεται και η αντίστοιχη οικονομία.

Πηγή: EΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement