Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είπε στον Πούτιν πως η χώρα του σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Για την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε εκτός από το Reuters και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά μια εχθρική κίνηση που «σίγουρα» αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της, στην οποία θα απαντήσει.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι σε μια κίνηση πίεσης προς τη Φινλανδία ενόψει των συνομιλιών ένταξης, η Ρωσία διέκοψε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία. Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία. Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Πούτιν σε Φινλανδό πρόεδρο: Λάθος η εγκατάλειψη της ουδετερότητας

Τη δική της εκδοχή της τηλεφωνικής συνομιλίας του Φινλανδού προέδρου με τον Βλ. Πούτιν δίνει στη δημοσιότητα η Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, το οποίο επικαλείται το skynews, ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Νιινίστο ότι η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν «λάθος».

Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται επίσης να είπε στον κ. Niinisto ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement