Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλικίας 18-39 τα 2/3 των κρουσμάτων της «Ο» – Εισηγήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους κάτω των 60

Η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει στη χώρα μας με τους νέους ηλικίας 18-39 ετών να είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν σε θετικότητα.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν πάνω από 22.000 κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες.

Η διάμεση ηλικία του κρούσματος είναι τα 29 έτη.

Οι νέες διαγνώσεις παρουσίασαν αύξηση 160% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, oι θάνατοι μείωση 11% και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μείωση 4%.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 424.682 τεστ, 35.580 κρούσματα, 636 διασωληνωμένους και 72 θανάτους.

Η συμπεριφορά του ιού με την παραλλαγή «Ο» έχει αλλάξει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια νόσηση, σαν ένα κοινό κρυολόγημα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου», είπε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως και πενταπλασιασμό του συνόλου μεσοσταθμικά μέχρι τις 20-23 Γενάρη και μετά αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας
Ο οδικός χάρτης των μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά περιλαμβάνει ακόμα οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν χωρίς πιστοποιητικό ούτε σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης.

Περίπου 380.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Δεδομένη θεωρείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικίες αλλά και η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο 7μηνο χωρίς αναμνηστική δόση.

Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα. Νοσηλευόταν διασωληνωμένος με κορονοϊό στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και το μεσημέρι αποσωληνώθηκε.

Εξιτήριο από το Αμερικανικό Νοσοκομείο Κωνσταντινουπόλεως όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό, τις τελευταίες έξι ημέρες, πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μέτρα στήριξης
Στην εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, προχωρά η κυβέρνηση με στόχο την προστασία της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού.

Για τον Ιανουάριο επιχειρήσεις με συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας όπως μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης, θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας όσων έχουν προσληφθεί έως και τις 30/12/2021.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ.

Η αναστολή θα προαναγγέλλεται στο ΕΡΓΑΝΗ από 1η έως 10 Ιανουαρίου. Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις.

Επίσης, αποζημίωση ειδικού σκοπού θα λάβουν οι καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και την 31η Μαρτίου για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

Με στόχο τη συγκράτηση της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, οι επιχειρήσεις, εφόσον είναι αυτό δυνατό, είναι υποχρεωμένες να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Επίσης, εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας εντείνει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

Ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιπλέον παρεμβάσεων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΧΙΟΣ

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Τουρισμού Χίου είχαν σήμερα 26 Μαρτίου μία εποικοδομητική συζήτηση – συνάντηση για την πορεία  ολοκλήρωσης των εργασιών του...

Advertisement