Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δημόπουλος: Πιο ήπια η νόσηση από Όμικρον στους πλήρως εμβολιασμένους -Οι οδηγίες για τα τραπέζια των γιορτών

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας στην ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο 48ωρο με 28.828 νέα κρούσματα σήμερα και 21.657 νέες μολύνσεις χθες, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε πως βάσει των δεδομένων από άλλες χώρες, «είναι κάτι που περιμέναμε και δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να το αποφύγει».

«Περιμένουμε να δούμε και τα δικά μας δεδομένα, να δούμε αν όντως θα έχουμε αυτό που φαίνεται, δηλαδή πολλά κρούσματα αλλά λιγότερες νοσηλείες. Και αυτό φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί», τόνισε στη συνέχεια, ο κ. Δημόπουλος.

«Τα δεδομένα ακόμα για τη νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες, θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», εξήγησε ο καθηγητής.

Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, «μας ενδιαφέρει και η διάρκεια της νοσηλείας», επισημαίνοντας πως «ένα άλλο πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα καθορίσει και την πορεία των πραγμάτων, είναι το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνονται».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ σημαντικό να δούμε αν η μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θα μας προφυλάξει από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που συνεχίζει και υπάρχει. Αν επιβεβαιωθεί, θα σκεπάσει τη Δέλτα και θα έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση», τονίζοντας πως αυτό είναι το ευνοϊκό σενάριο.

Τέλος, ερωτηθείς για τα τραπέζια των γιορτών, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως «αν κάποιος είναι καλεσμένος, να κάνει ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει συμπτώματα κρυολογήματος, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κόσμο. Να χρησιμοποιούμε μάσκα σχεδόν συνέχεια. Να αερίζουμε τους χώρους και να κρατάμε αποστάσεις».

«Χρειάζεται προσοχή, η ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί η Όμικρον να μην μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δέλτα», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στο FDA και τον Άντονι Φάουτσι, ότι «τα self test και τα rapid test δεν εξασφαλίζουν απόλυτα το αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement