Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Όλα στο «τραπέζι» από τον Μηταράκη στην Άγκυρα: Όσα έγιναν στην συνάντηση με τον Σοϊλού

Οι λαθροδιακινητές στα τουρκικά παράλια και η ανάγκη τήρησης της ευρωτουρκικής δήλωσης – Ανοίγουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας – Πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης στην Τουρκία – Δείτε βίντεο

Άκρως σημαντική ήταν η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην Άγκυρα όπου τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της μετανάστευσης αλλά και των ελληνοτουρκικών.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης στην Τουρκία, το κλίμα της συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ήταν καλό. Στην συζήτηση ωστόσο μπήκαν θέματα τα οποία αφορούν στις δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Βασικοί στόχοι των συναντήσεων και των επαφών Μηταράκη ήταν η μείωση των προσφυγικών ροών, ο έλεγχος των διακινητών στα τουρκικά παράλια και η τήρηση της κοινής δήλωσης Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι που τέθηκε από την ελληνική πλευρά.

«Συμφωνήσαμε (με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών) για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, σε συνέχεια της συνομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν», επεσήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Μηταράκης.

Η εν λόγω συνάντηση κρίνεται για πολλούς λόγους θετική εξέλιξη για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς μετά την περσινή ένταση, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο μεταναστευτικό με την υβριδική επίθεση στον Έβρο την οποία απέκρουσε η Ελλάδα, ανοίγουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, συναντίληψη υπήρχε για το θέμα του Αφγανιστάν, για το οποίο ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως τα νέα δεδομένα «καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την περιφερειακή συνεργασία». Και οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν «κοινή αντίληψη για τους κινδύνους της μεταναστευτικής κρίσης».

Δείτε βίντεο:

«Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει και η ίδια να αντιμετωπίσει την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν. Επαφίεται στην Τουρκία να δείξει και αυτή καλή θέληση στη συνεργασία με τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης «δείχνοντας» τις ευθύνες της Άγκυρας.

Η παραπάνω εξέλιξη λογίζεται ως θετική δε, ακόμη και για τα ελληνικά νησιά καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία να αντιληφθεί πως με όποιο τρόπο κι αν εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, δεν μπορεί να εκβιάσει καταστάσεις καθώς η χώρα μας προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά.

Δείτε βίντεο:

Οι δύο άνδρες μετά την συνάντησή τους είχαν δείπνο στο οποίο επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα των διμερών επαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement