Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Εσθονία – Η αναφορά στην προστασία του περιβάλοντος και στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Εσθονία, αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της επετείου των εκατό ετών από την παραχώρηση της Αυτονομίας στην Εκκλησία της Εσθονίας, από την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην χώρα.

Τη σθεναρή στάση του Οικουμενικού Πατριάρχου υπέρ του δοκιμαζόμενου από τον πόλεμο ουκρανικού λαού και υπέρ της προστασίς του περιβάλλοντος εξήρε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Αλάρ Κάρις.

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρωθυπουργό της χώρας

Την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023, αμέσως μετά την άφιξή του, συναντήθηκε διαδοχικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Αλάρ Κάρις, στην επίσημη Προεδρική Κατοικία, και με την Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κάγια Κάλας, στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στο Ταλλίν.

Στις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, οι Σεβ. Μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Παναγιώτατο, καθώς και συνεργάτες των δύο ηγετών.

Μετά το πέρας της συνάντησης στην Προεδρική Κατοικία, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Εξοχ. Πρόεδρος καλωσόρισε θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στην Εσθονία, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για την προσωπική συμβολή του στην οικοδόμηση και την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Εσθονία, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η “Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία”, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανου, έχει συμβάλει τα μέγιστα στη συνοχή της εσθονικής κοινωνίας και στην κάλυψη των πνευματικών αναγκών των ορθοδόξων πιστών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σθεναρή στάση του Οικουμενικού Πατριάρχου υπέρ του δοκιμαζόμενου από τον πόλεμο ουκρανικού λαού και τις ενέργειές του υπέρ της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. “Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από την ακλόνητη δέσμευσή σας να βοηθήσετε την Ουκρανία σε αυτόν τον βάναυσο και αδικαιολόγητο πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι μόνο ένας πόλεμος εναντίον του λαού, του πολιτισμού και του εδάφους της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στις κοινές αξίες και αρετές όλων των φιλειρηνικών και ελεύθερων κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας συλλογικά και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειές σας στην Ουκρανία, όπου οι Ορθόδοξοι πιστοί μπορούν πλέον να τελούν Θεία λειτουργία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας“, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του στη συμβολή του Πατριάρχου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας το εν πλώ περιβαλλοντικό συμπόσιο που διοργάνωσε το Πατριαρχείο για τη θάλασσα της Βαλτικής, μέρος του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία. “Θαυμάζω την επί δεκαετίες προσωπική σας ηγεσία σε περιβαλλοντικά θέματα. […] Η ευημερία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα μας. Στην Εσθονία, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογική καινοτομία για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Κατανοούμε το μέγεθος της τριπλής κρίσης – κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση. Ως εκ τούτου, επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, υποστηρίζουμε τις πράσινες μεταβάσεις και τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα“, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της επετείου των εκατό ετών από την παραχώρηση της Αυτονομίας στην Εκκλησία της Εσθονίας, από την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην χώρα.

“Χαιρόμαστε που είμαστε μαζί σας αυτές τις ιερές ημέρες, προσευχόμενοι ο Κύριος να δώσει σε όλους εσάς και στη δίκαιη κυβέρνηση της Εσθονίας, ηρεμία, ευημερία και πάνω απ’ όλα τη χάρη να ζήσετε τη ζωή σας σύμφωνα με την εντολή να «αγαπάτε ο ένας τον άλλον»“, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος.

“Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε ολόψυχα για την ευγενική σας πρόσκληση και για αυτή τη μεγάλη τιμή να υποδεχτείτε επίσημα εμάς και την αξιότιμη συνοδεία μας κατά την άφιξή μας σε αυτήν την ευλογημένη γη της Εσθονίας”, ανέφερε. (Διαβάστε τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Προέδρου της Εσθονίας στα αγγλικά ΕΔΩ)

Παράθεση δείπνου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το ίδιο βράδυ, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Εσθονία κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχου, στο οποίο, εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου και των μελών της Πατριαρχικής συνοδείας, παρακάθησαν, επίσης, Πρέσβεις άλλων κρατών στην Εσθονία, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Δοξολογία για τα εκατό χρόνια Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας

Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στη Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίων Συμεών και Άννης στο Ταλλίν, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, των Σεβ. Μητροπολιτών της Πατριαρχικής συνοδείας και των Θεοφιλ. Επισκόπων της Εκκλησίας της Εσθονίας. (Διαβάστε αναλυτικά: Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα”)

Ο Πατριάρχης ανέγνωσε ιδιαίτερη ευχή για τα νέα παιδιά που παρέστησαν, στα οποία προσέφερε σταυρουδάκια και άλλες ευλογίες.

Στην προσφώνησή του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Εσθονίας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το στοργικό ενδιαφέρον και την αγάπη του προς το Ορθόδοξο ποίμνιο της χώρας, και για όλα όσα έκανε η Μητέρα Εκκλησία για την ανασύσταση της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, συνεχάρη τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο για το επιτελούμενο έργο και προέτρεψε κλήρο και πιστό λαό να παραμένουν πάντοτε ενωμένοι και να στηρίζουν την τοπική Εκκλησία τους και τον Προκαθήμενο αυτής.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τη Βουλή της Εσθονίας, όπου έγινε θερμά δεκτός από τον Πρόεδρο της, Εξοχ. κ. Lauri Hussar. Το μεσημέρι Πατριάρχης παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, εκ μέρους του Προέδρου του Κοινοβουλίου, η βουλευτής Ευγεν. κυρία Annely Akkerman. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Στη συνέχεια, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Εξοχ. Υπουργούς Εξωτερικών κ. Margus Tsahkna και Εσωτερικών κ. Lauri Läänemets. O κ. Läänemets καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους τον Πατριάρχη, στον οποίο απένειμε το Χρυσό Τιμητικό Παράσημο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιστορική συμβολή του στην ανασύσταση της Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας, ενώ ο Υφυπουργός κ. Raivo Küüt ανέγνωσε τη σχετική απόφαση. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Αργότερα, το απόγευμα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Κέντρο Arvo Pärt, που δημιούργησε ο διάσημος Εσθονός μουσικοσυνθέτης και Άρχοντας της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Arvo Pärt, με τον οποίο είχε συνάντηση σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε στο Κέντρο ο Εντιμ. κ. Μιχαήλ Pärt, υιός του Μουσικολ. Άρχοντος, ο οποίος και τον ξενάγησε στους χώρους του, πλουσιούμενος από τους μουσικούς και τους συνεργάτες του.

Το βράδυ ο Παναγιώτατος παρακάθησε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Alar Karis και η Εξοχ. Πρώτη Κυρία Sirje Karis, στην Προεδρική Κατοικία.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

     

        

 

    

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement