Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περισσότεροι από 670 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κατολίσθηση που έθαψε ένα απομακρυσμένο χωριό των Παπούα στη βόρεια Νέα Γουινέα τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) στη χώρα, Serhan Aktoprak, δήλωσε στην αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC ότι περισσότερα από 150 σπίτια θάφτηκαν από ένα στρώμα βράχων και χώματος βάθους μεταξύ έξι και οκτώ μέτρων και φοβούνται ότι περισσότεροι από 670 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Aktoprak δήλωσε ότι η περιοχή της καταστροφής στο χωριό Kaokalam, 600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Port Moresby, παραμένει επικίνδυνη λόγω του κινδύνου νέων κατολισθήσεων, επομένως εργάζονται για την εκκένωση περίπου 1.250 επιζώντων.
Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεση ότι υπάρχει άγνωστος αριθμός τραυματιών, «συμπεριλαμβανομένων 20 γυναικών και παιδιών».
Ο ΟΗΕ δήλωσε αυτή τη Δευτέρα ότι η περίπλοκη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε μετά την τεράστια χιονοστιβάδα «θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες» λόγω της αστάθειας του εδάφους και της δύσκολης πρόσβασης.
“Ο Στρατός της Νέας Γουινέας ηγείται των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης. Η απομακρυσμένη περιοχή, η συνεχής κίνηση του εδάφους και οι ζημιές στους δρόμους πρόσβασης επιβραδύνουν τις προσπάθειες”, ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ στη χώρα
Οι κυβερνητικές αρχές επικεντρώνονται στον καθαρισμό των συντριμμιών και στη βελτίωση της πρόσβασης στην τοποθεσία. Επιζώντες και εθελοντές αφαιρούν πέτρες με το χέρι και προσπαθούν να σκάψουν με ραβδιά και μαχαίρια στην επιφάνεια της γης και των βράχων που άφησε η χιονοστιβάδα.
Παράλληλα με τα καθήκοντα διάσωσης, ο ΟΗΕ και οι τοπικές αρχές έχουν επίσης αναπτύξει μια αποστολή για τη φροντίδα των θυμάτων.
«Οι απαραίτητες προμήθειες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών καταφυγίων, τροφής και νερού, ετοιμάζονται για μεταφορά και διανομή», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί κέντρα εκκένωσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Περίπου 4.000 άνθρωποι ζουν επίσημα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση, αν και οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν είναι μεγαλύτερος, καθώς η πόλη όπου σημειώθηκε είναι ένα μέρος όπου οι ντόπιοι που φεύγουν από συγκρούσεις και βρίσκουν καταφύγιο από φυλές σε κοντινά χωριά.
Μεγάλο μέρος του χωριού Καοκαλάμ θάφτηκε και η κατολίσθηση έπληξε μια περιοχή άνω των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 150 χιλιομέτρων από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της επαρχίας, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας στους επιζώντες.
Επιπλέον, άλλα τμήματα πρόσβασης στο χωριό αποκόπτονται από προηγούμενες κατολισθήσεις, επομένως η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ελικόπτερο ή όχημα παντός εδάφους.
Η πληγείσα περιοχή υποφέρει συνήθως από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες και οι κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα, στην οποία, παρά τον πλούτο των φυσικών πόρων, μεγάλο μέρος των άνω των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της ζει σε ακραία φτώχεια.
Πηγή: RTVE.es / EFE