Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Όλαφ Σολτς: «Ανεύθυνη και παντελώς αδικαιολόγητη» η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδίκασε έντονα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. «Με αυτήν την ανεύθυνη και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση, το Ιράν ριψοκινδυνεύει την πρόκληση μιας πυρκαγιάς στην περιοχή. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Γερμανία είναι στενά στο πλευρό του Ισραήλ. Τις περαιτέρω αντιδράσεις θα τις συζητήσουμε από κοινού με τους εταίρους της ομάδας G-7», αναφέρει γραπτό μήνυμα του καγκελάριου, μόλις πάτησε το πόδι του στην Κίνα.

Η είδηση για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ βρήκε το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην πτήση προς το Πεκίνο, πάνω από το Καζακστάν, στα μισά της πτήσης για μία τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Δημοσιογράφοι που συνοδεύουν το Σολτς μεταφέρουν ότι ο καγκελάριος είναι πολύ ανήσυχος.

Ο καγκελάριος Σολτς αποφάσισε να μην διακόψει την επίσκεψη στην Κίνα, αλλά οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα το ταξίδι του. Άλλαξε ήδη ορισμένα σημεία από το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης προκειμένου να έχει τηλεφωνικές επαφές με άλλους ηγέτες, της ομάδας των 7, Μπάιντεν, Σούνακ, Μακρόν. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας των 7.

Στο Βερολίνο συνεκλήθη και συνεδριάζει διαρκώς Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης υπό την υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και συντονίζει τις κινήσεις.

Ενδιαφέρον έχει, εάν και σε ποιο βαθμό ο Σολτς θα μπορέσει να επηρεάσει και τη στάση της Κίνας έναντι του Ιράν. Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα είναι η μεγαλύτερη που κάνει στη διάρκεια της θητείας του. Συνοδεύεται από την αφρόκρεμα της γερμανική Οικονομίας τους Siemens, BASF, Bayer, BMW και άλλους. Τα οικονομικά θέματα και η «Στρατηγική για την Κίνα» που έχει εξαγγείλει πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση είναι στο επίκεντρο. Η Κίνα αντιμετωπίζεται ως «εμπορικός εταίρος, αλλά και συστημικός αντίπαλος». Η συνάντηση του Σολτς με τον Kινέζο ηγέτη Σι είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη το πρωί. Ωστόσο το θέμα της επίθεσης του Ιράν θα διατρέχει όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Σολτς στην Κίνα.

Η Γερμανία, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακολουθεί σταθερά γραμμή αμέριστης στήριξης του Ισραήλ. Το ιστορικό προηγούμενο του Ολοκαυτώματος είναι βασική σταθερά της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ήταν όλο εντονότερη η κριτική από το Βερολίνο στις πολεμικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, ειδικά σχετικά με την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Τώρα, η επίθεση του Ιράν θα θέσει σε δεύτερη μοίρα την κριτική στον Νετανιάχου με την ανανέωση της υποστήριξης στο Ισραήλ στην επίθεση από το Ιράν.
Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ Στέφεν Ζάιμπερτ έγραψε στο τουίτερ ότι τα ντρόουνς είναι η αρχή της ιρανικής επίθεσης. Απηύθυνε έκκληση σε όλους του Γερμανούς υπηκόους που είναι στο Ισραήλ να ακολουθούν απαρέγκλιτα των τοπικών αρχών.

Ο καγκελάριος αναχώρησε σήμερα για την Κίνα πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη για συνομιλίες με την ηγεσία του Πεκίνου επικεφαλής πολυπληθούς ομάδας υψηλόβαθμων παραγόντων της γερμανικής οικονομίας.

Μια πρώτη τοποθέτηση έχουμε από τον σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Ροτ, είναι πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής: η ΕΕ και η Γερμανία πρέπει επιτέλους να ακολουθήσουν σκληρότερη γραμμή κατά του Ιράν,

Το καθεστώς των μουλάδων αποσταθεροποιεί και τρομοκρατεί ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Αυτή τη φορά δεν αφήνει στους εκπροσώπους του να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, επιτίθεται κατ’ ευθείαν στο Ισραήλ.

Το πρώτο γερμανικό κανάλι στο νυχτερινό μαγκαζίνο ειδήσεων είχε ανταποκρίσεις από το Ισραήλ, την ανταποκρίτρια για τη Μέση Ανατολή, και από την Ουάσινγκτον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement