Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός ανηλίκων είναι ένας κύκλος από τον οποίο μπορείς να βγεις μόνο σπάζοντας τη σιωπή

Η σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι ολοένα και πιο συχνή και επιπλέον, έχει ένα ολοένα και νεότερο προφίλ πίσω της. Πολλές φορές και το θύμα και οι επιτιθέμενοι είναι ακόμη και ανήλικοι.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αστυνομία επιμένει στην ευαισθητοποίηση των νεότερων σχετικά με τη σημασία της αναφοράς. «Είναι ένας κύκλος από τον οποίο δεν μπορείς να βγεις υποχωρώντας, βγαίνεις σπάζοντας τον απευθυνόμενος στην αστυνομία και τους γονείς », είπε στο TVE ο Εντουάρντο Κάσας, υποεπιθεωρητής της κεντρικής μονάδας εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Μία από τις τελευταίες περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού είναι αυτή ενός ανηλίκου που εκβίαζε άλλες νεαρές γυναίκες στο Διαδίκτυο για περισσότερα από δύο χρόνια για να αποκτήσει υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει αφού προηγήθηκαν περισσότερες απο 20 καταγγελίες σε όλη την Ισπανία. Οι ανακριτές έχουν εκπλαγεί, μάλιστα, από τη σκληρότητα με την οποία έδρασε.

Ο stalker άρχισε να ψάχνει για τα θύματα του ταχυδρομώντας, δηλαδή στέλνοντας όλα τα μηνύματα που μπορούσε σε όλα τα κορίτσια που βρήκε μέχρι που ένα από αυτά απάντησε και έπεσε στην παγίδα του.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Lola Peña, ο νεαρός άνδρας πόζαρε ως άλλο άτομο και εκβίαζε τους ανήλικους για να αποκτήσει όλο και περισσότερο το επιδιωκόμενο περιεχόμενο. Ξεκινούσε συζητήσεις με πολύ φιλικό τρόπο, αλλά σύντομα άλλαζε τη συμπεριφορά του σε «σκληρότητα και έλλειψη ενσυναίσθησης».
Ο συλληφθείς, που ήταν 15 ετών όταν άρχισε η παρενόχλησή του, απείλησε τα κορίτσια να διαδώσουν οι ίδιες τις εικόνες τους σε άλλα σχολεία. Έως και 22 κορίτσια από διάφορα μέρη της Ισπανίας κατήγγειλαν την κατάσταση στην Αστυνομία.

Ειδικοί εξηγούν ότι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων είναι σαν τις φωτοτυπίες, έχουν πολύ παρόμοιες συμπεριφορές. Οι εκβιαστές θεωρούν ότι τους καλύπτει η ανωνυμία των δικτύων. Όμως το να αναγκάσεις κάποιον να στείλει σεξουαλικές εικόνες, ακόμα κι αν το θύμα παραμένει και αυτό ανώνυμο, είναι πολύ σοβαρό έγκλημα.

Στην Ισπανία ο καθηγητής ποινικού δικαίου Eduardo Ramón Rivas επισημάνει πως , «υπάρχει ήδη πρόσφατη νομολογία που αναγνωρίζει ότι η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για να αποδεχτούμε ότι υπάρχει σεξουαλική επίθεση ή βιασμός». Ο νόμος του «μόνο ναι σημαίνει ναι» εισάγει επίσης τον επιβαρυντικό παράγοντα της έλλειψης συναίνεσης.

Στην περίπτωση του ανηλίκου που συνελήφθη για εκβίαση 22 νεαρών, ένας ενήλικος θα μπορούσε να συγκεντρώσει ποινή φυλάκισης έως και 100 ετών.

Τα θύματα αυτού του είδους παρενόχλησης, ωστόσο, δύσκολα το αναφέρουν. Αισθήματα όπως ενοχή ή ντροπή συχνά συγκρατούν τους ανηλίκους, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη οι γονείς και οι κηδεμόνες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο.

Η Luciana ήταν 13 ετών όταν άρχισε να υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση μέσω των δικτύων, αλλά δεν το ανέφερε ποτέ. «Αν έχουν τη δυνατότητα να μου γράψουν, έχουν και τη δυνατότητα να με βρουν και να μου κάνουν κάτι που δεν θέλω», λέει τώρα μπροστά στις κάμερες του TVE.

Ο κοσμήτορας του Επίσημου Κολλεγίου Ψυχολογίας της Μαδρίτης, Χοσέ Αντόνιο Λουέγο, επισημαίνει τον στιγματισμό της καταγγελίας ως κάτι εξαιρετικά επιβλαβές. Πολλές φορές, λέει, το ρεπορτάζ περιλαμβάνει την εμπλοκή σε μακροχρόνιες και περίπλοκες διαδικασίες που είναι επίσης επιβλαβείς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να προστατεύουν απο τον επιτιθέμενο τα παιδιά και να τα συνοδεύουν από τις πρώτες στιγμές που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και με την πορνογραφία, γιατί, σύμφωνα με τη διευθύντρια των γραμμών βοήθειας του Ιδρύματος Anar, Diana Díaz, «εκεί οι νέοι μαθαίνουν μορφές σεξουαλικής βίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement