Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Επικεφαλής Frontex: Πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η εξάλειψη της παράτυπης μετανάστευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, η παράνομη μετανάστευση από τη Δυτική Αφρική στην Ευρώπη τον Ιανουάριο δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι συνολικές αφίξεις το 2024 θα σημειώσουν νέα άνοδο.

Σε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Frontex Χανς Λέιτενς από την έδρα του οργανισμού στη Βαρσοβία ανέφερε ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, την οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς διαχείριση στην Ευρώπη, όμως η πλήρης εξάλειψή της είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Πέρυσι, σύμφωνα με τη Frontex υπήρξαν 380.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί από το 2016, σηματοδοτώντας τις αυξητικές τάσεις του φαινομένου που παρουσιάζονται από το τέλος της πανδημίας της covid-19 και μετά. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, θεωρεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας, δεδομένων των ροών που σημειώνονται αυτή τη στιγμή από τη Δυτική Αφρική και τις αβέβαιες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας στο προσεχές διάστημα.

Η Ατλαντική Διαδρομή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πρόσβαση σε στοιχεία της Frontex πριν την επίσημη δημοσίευσή τους, τον προηγούμενο μήνα οι περισσότερες από τις μισές από τις περίπου 14.000 παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη σημειώθηκαν μέσω της ατλαντικής διαδρομής, από χώρες της Δυτικής Αφρικής, κυρίως της Μαυριτανίας, με κατεύθυνση τα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Τη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής επισκέπτονται σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με σκοπό να συζητήσουν με τον Μαυριτανό πρόεδρο Μωχαμέντ Ουλντ Γκαζουάνι την ενίσχυση της συνεργασίας για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει παρουσιάσει στοιχεία ότι το 83% των σκαφών και πλωτών μέσων με μετανάστες που φτάνει σε εδάφη της ισπανικής επικράτειας έχει ξεκινήσει από τη Μαυριτανία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά επισκέφτηκε τη Μαυριτανία και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει άμεσα με 10,5 εκατομμύρια ευρώ δράσεις της αφρικανικής χώρας κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Ένωση έχει ήδη επενδύσει 600 εκατομμύρια στη Μαυριτανία και είναι διατεθειμένη να επενδύσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά για να βοηθήσει τη χώρα σε διάφορους τομείς, όπως στην ασφάλεια.

Πηγές: Reuters, EFE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement