Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία μετά από αίτημα του Β. Ζελένσκι

Κλείνοντας τρία χρόνια ο πόλεμος στην Ουκρανία τον ερχόμενο μήνα, η κυβέρνηση της Ελβετίας έκανε γνωστό ότι δέχτηκε να φιλοξενήσει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες για το χρόνο και τον τόπο συνάντησης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η ουδέτερη Ελβετία έχει παράδοση διαιτητικού ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και άλλες φορές στο παρελθόν είχε διαμεσολαβήσει για την επίλυση συγκρούσεων και διεθνών εντάσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Βιόλα Άμχερτ, απέφυγε να προσδιορίσει ακριβώς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, όμως άφησε να εννοηθεί ποιες χώρες θα ήθελε να παρευρεθούν.

Zelenskyy και Amherd κατά την κοινή συνέντευξη τύπου (Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool)

«Είμαστε ανοιχτοί να συμμετέχουν στη σύνοδο όλες οι χώρες που σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, οπότε μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιους θα προσκαλέσουμε» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, που συνέχισε εκφράζοντας την επιθυμία του να έχει κάποιο ρόλο στις συνομιλίες η Κίνα, αλλά και να είναι παρών ο Παγκόσμιος Νότος.

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Alberto Pezzali)

«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και ότι όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης» κατέληξε ο Ζελένσκι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης ειρήνευσης της χώρας του, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση αιχμαλώτων και κρατουμένων.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Ζελένσκι, τόνισε ότι καμία λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν η Ρωσία δεν συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις.

Πηγή: Reuters, AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

Advertisement