Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν:  Ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την «επιθετικότητα» των Η.Α.Ε

Το Σουδάν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσει αυτό που θεωρεί ως «επιθετικότητα» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) «εναντίον του σουδανικού λαού» μέσω της υποτιθέμενης υποστήριξής του σε παραστρατιωτικούς σε έναν πόλεμο κατά του στρατού, είπε μια διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο  το Σάββατο .

Από τον Απρίλιο του 2023, το Σουδάν είναι το σκηνικό ενός πολέμου που έφερε τον στρατό του στρατηγού Abdel Fattah al-Burhane εναντίον των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR), υπό τη διοίκηση του στρατηγού Mohamed Hamdane Daglo.

Ο στρατός, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, κατηγορεί τις αρχές του Άμπου Ντάμπι εδώ και μήνες ότι υποστηρίζουν το αντίπαλο στρατόπεδο.

«Ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στον ΟΗΕ ζήτησε (την Παρασκευή) μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η επιθετικότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά του σουδανικού λαού και η παροχή όπλων και εξοπλισμού στην τρομοκρατική πολιτοφυλακή» του FSR  δήλωσε ο αξιωματούχος. υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Σουδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Suna) επιβεβαίωσε ότι ο εκπρόσωπος του Σουδάν, Al-Harith Idriss, υπέβαλε αυτό το αίτημα και τόνισε ότι «η υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην εγκληματική πολιτοφυλακή του FSR (…) κάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργός σε όλα του τα εγκλήματα».

Σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, το Άμπου Ντάμπι απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υποτιθέμενης υποστήριξής του προς την FSR.

“Όλοι οι ισχυρισμοί σχετικά με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας ή αποσταθεροποίησης στο Σουδάν ή την παροχή στρατιωτικής, υλικοτεχνικής, οικονομικής ή πολιτικής υποστήριξης σε οποιαδήποτε σουδανική φατρία είναι αβάσιμες και δεν βασίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία», υπογραμμίζεται στην επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κλιμάκωση των μαχών στην επαρχία του Βόρειου Νταρφούρ του Σουδάν και προειδοποίησε για μια πιθανή επικείμενη επίθεση από παραστρατιωτικούς και πολιτοφύλακες των FSR που συμμάχησαν με el- Facher, την πρωτεύουσα του κράτους που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη εγείρει αυτόν τον κίνδυνο την Παρασκευή, με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, να εκφράζει «σοβαρούς φόβους».

Ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, έχει καταστρέψει τις ήδη επισφαλείς υποδομές του Σουδάν και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τον Δεκέμβριο, το Χαρτούμ ζήτησε από 15 διπλωμάτες των ΗΑΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού ένας ανώτερος διοικητής του στρατού κατηγόρησε το Άμπου Ντάμπι ότι υποστηρίζει παραστρατιωτικούς.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις στην πόλη Πορτ Σουδάν (ανατολικά) ζητούσαν την απέλαση του πρέσβη των ΗΑΕ. Τον Αύγουστο του 2023, η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της Ουγκάντα, ανέφερε ότι ανακαλύφθηκαν όπλα σε ένα φορτηγό αεροπλάνο από τα ΗΑΕ που φέρεται  να μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε Σουδανούς πρόσφυγες στο Τσαντ. Τα Εμιράτα διέψευσαν αυτές τις υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement